Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Persberichten

NPCF over kabinetsplannen 2010

16 september 2009

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is het niet eens met de voorgenomen bezuiniging die minister Klink van Volksgezondheid wil doorvoeren voor de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. Volgens de maatregel krijgen deze EHBO-posten in de toekomst geen vergoeding meer voor de behandeling van patiënten die met hun klacht eigenlijk thuis horen bij de huisarts(-enpost). De NPCF voorziet dat deze maatregel directe negatieve gevolgen heeft voor de patiënt.

"Wij vrezen dat als gevolg van de bezuinigingsmaatregel patiënten door de Spoedeisende Hulp worden doorverwezen, in plaats van dat ze direct worden geholpen", zegt Atie Schipaanboord, directeur Beleid en Innovatie van de NPCF. "We willen voorkomen dat mensen worden weggestuurd terwijl ze in hun beleving snel hulp nodig hebben. Want we weten uit onderzoek dat mensen niet met `wissewasjes' naar de Spoedeisende Hulp gaan. Ze hebben wel degelijk een spoedbeleving en met deze maatregel ontstaat nog meer versnippering en onduidelijkheid in de spoedzorg. Daar zijn patiënten rechtstreeks de dupe van."

Een keerzijde van de bezuinigingsmaatregel is bovendien dat doorverwijzen in een spoedsituatie riskant kan zijn. "Want hoe ernstig de klachten zijn weet je pas als mensen in het ziekenhuis zijn onderzocht. Ze kunnen niet weggestuurd worden voordat ze zijn `gezien'", aldus Schipaanboord. Als ongewenst effect van de maatregel voorziet de NPCF bovendien dat medewerkers van de Spoedeisende Hulp de oneigenlijke taak krijgen om bij hun inschatting van de zorgvraag rekening te houden met financiële gevolgen voor het ziekenhuis. Deze afweging horen ze niet te maken, zeker niet in een spoedsituatie.

De NPCF ziet de oplossing in spoedposten op de ziekenhuislocaties. Eén voordeur waarachter door een zorgprofessional bepaald wordt wat de hulpvraag is van de patiënt en in welke mate het gaat om spoed. Een patiënt kan dan ter plekke worden behandeld door de meest aangewezen zorgverlener.