Waterschap Groot Salland

Unieke plant vernoemd naar ontdekkers én Waterschap Groot Salland

Laatste wijziging: 16 september 2009

Wetenschappelijk unieke plant gevonden bij Nieuwleusen

In het door het Waterschap Groot Salland enkele jaren geleden gegraven waterbergingsgebied ten zuidwesten van Nieuwleusen is een wetenschappelijk bijzondere plant ontdekt. Voor Nederland is deze soort zelfs uniek. De nieuwe plant - een kruising tussen twee van oorsprong Amerikaanse `grasachtige planten' - werd gevonden door Albert Corporaal en Joop Schaminée van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) tijdens een excursie met studenten. Samen doopten ze de nieuwe plant Juncus x sallandiae Corporaal & Schaminee. De naam `sallandiae' verwijst naar het werkgebied van het Waterschap Groot Salland dat deze waterbergingsgebieden aanlegt.

juncusxsallandiaecorporaalschaminee De beide stamouders van deze nieuwe soort komen uit Noord-Amerika, waar ze op allerlei plekken van oost- naar westkust voorkomen. De ene (Trekrus) is al sinds 1821 ingeburgerd en de andere (Samengetrokken rus) is ook dit jaar ter plekke van de kruising gevonden. Opvallend is dat de kruising in veel grotere aantallen voorkomt dan de beide stamouders. Overigens zullen deze `russen' weinig overlast verzorgen omdat ze tamelijk tenger van uiterlijk zijn, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse soorten.

Ruimte voor water en natuurontwikkeling
Om in te spelen op klimaatveranderingen wil het waterschap het water meer de ruimte geven. Om deze doelen te halen, wordt het watersysteem aangepast, onder andere door het aanleggen van waterbergingen. De bergingen houden in droge perioden het water langer vast en in natte perioden vangen ze het teveel aan water op. Hiermee wordt voldaan aan landelijke en Europese regelgeving: ruimte voor water en voor natuurontwikkeling.In de regio Nieuwleusen zijn tot nu toe een dertigtal gebiedjes ingericht.

Verspreiding
Voor zijn verspreiding maken deze drie russoorten gebruik van een effectief mechanisme. Wanneer de doosvruchten rijp zijn en bij regen openspringen, blijken de zaden kleverig op te zwellen tot een soort kikkerdril, dat gemakkelijk door passanten, dieren en machines wordt meegenomen. Er is geen kruising van beide Amerikaanse soorten in het thuisland bekend, terwijl ze wel veel in elkaars nabijheid voorkomen. Des te opmerkelijker dat dit hier juist wel is gebeurd, nabij Nieuwleusen.
Het waterbergingsgebied waar de Juncus x sallandiae Corporaal et Schaminee is gevonden, ligt direct oostelijk van de spoorlijn Zwolle-Meppel en wordt aan de oostzijde begrensd door een brede sloot en een plattelandsweg. Het gebied ligt op oude rivierdalopvullingen van de Overijsselse Vecht, op de overgang van zand naar veen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl