11 september 2009
Natuur en water Brabant: Europees recht last of baat?
Symposium 16 september: Schaarse natuur niet automatisch beschermd
Brabantse natuurgebieden krijgen steeds vaker te maken met Europese regelgeving. Recentelijk bleek dit bij de discussie rond het uitdiepen van de Westerschelde. Maar ook de Europese Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn water zorgen voor inmenging in de Brabantse natuur. Is dat een gewenste of ongewenste ontwikkeling?
Schaarste van natuurgebieden leidt niet automatisch tot waardering en bescherming. Het verdwijnen van wildernisgebieden in Europa wordt vaak niet eens als problematisch ervaren. Door goedkope vliegtickets komt immers een wilderniservaring in Noord Amerika voor veel mensen binnen handbereik.
Waardering leidt niet zonder meer tot beschermingsinitiatieven. Het niet uitvoeren van bescherming levert vaak op lokaal niveau direct financieel en economisch voordeel op. Ook draagt dit bij aan een positieve waardering bij kiezers of aandeelhouders. Natuurbeschermingsmaatregelen daarentegen zijn vaak alleen maar lastig en kosten geld. Zelfs overheden lijken de implementatie en uitvoering van het Europese natuurbeschermingsrecht af te zwakken door hier zo minimaal mogelijk invulling aan te geven.
Europa hecht echter sterk en de bescherming van bepaalde gebieden. De Natura 2000 is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden binnen de lidstaten van de EU. Mede vanwege de grote betekenis van beeksystemen behoren flinke delen van Brabant hiertoe. Europese richtlijnen en wet- en regelgeving moeten ervoor zorgen, dat deze gebieden in stand worden gehouden.
Op 16 september staan wetenschappers van de Universiteit Tilburg, de provincie Noord-Brabant en vertegenwoordigers van waterschappen en natuurbelangenorganisaties een dag stil bij uitvoering van richtlijnen en regelgeving in Noord-Brabant. Ter gelegenheid van de komst van een nieuwe hoogleraar 'Natuurbeschermings- en waterrecht' aan de Universiteit van Tilburg, prof. mr. C.J. Bastmeijer, wordt de balans opgemaakt. Welke voor- en nadelen brengt het Europese natuurbeschermings- en waterrecht de provincie Noord-Brabant?
Sprekers zijn onder meer Onno Hoes, gedeputeerde ecologie van de provincie Noord-Brabant, Lambert Verheijen, dijkgraaf waterschap Aa en Maas en Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur Vereniging Natuurmonumenten.
De leerstoel wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, de Noord-Brabantse Waterschapsbond, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Universiteit van Tilburg. Na afloop van het symposium zal de sponsorbijeenkomst worden ondertekend.
Universiteit van Tilburg
Universiteit van Tilburg