Vrije Universiteit Amsterdam

De invloed van erfelijke factoren op individuele verschillen in borderline persoonlijkheidskenmerken


* Startdatum: 16-09-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: De invloed van erfelijke factoren op individuele verschillen in borderline persoonlijkheidskenmerken


* Plaats: Aula


* Spreker: M.A. Distel


* Promotor: prof.dr. D.I. Boomsma


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) zijn impulsief, reageren extreem en hebben moeite met het onderhouden van relaties. Deze kenmerken variëren op een continuüm, van laag naar hoog. Genetische aanleg speelt een belangrijke rol in het verklaren van deze variatie. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Genen in een regio op chromosoom 9 zijn mogelijk verantwoordelijk deze genetische variatie. Dit is de uitkomst van het promotieonderzoek van Marijn Distel.

In haar proefschrift zocht Distel een verklaring voor verschillen op een continuüm van borderline persoonlijkheidskenmerken bij de algemene populatie. Haar centrale vraag was of verschillen tussen mensen in borderline persoonlijkheidskenmerken verklaard kunnen worden door verschillen in erfelijke aanleg. Om deze vraag te beantwoorden deed zij een groot onderzoek onder tweelingfamilies uit Nederland, België en Australië. Meer dan 15.000 tweelingen en hun familieleden vulden een vragenlijst in over borderline persoonlijkheidskenmerken. De scores op deze vragenlijst lieten inderdaad een grote variatie van laag naar hoog zien. Genetische aanleg bleek een belangrijke rol te spelen in het verklaren van deze variatie. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Genen in een regio op chromosoom 9 zijn mogelijk verantwoordelijk deze genetische variatie. Verder onderzoek moet uitwijzen welke genen dit precies zijn.

Naast genen spelen bij sommige mensen ook omgevingsinvloeden een rol. Distel onderzocht de rol van ernstige, stressvolle gebeurtenissen, zoals een geweldsmisdrijf, een scheiding of het verbreken van een relatie. Mensen die het slachtoffer zijn van een seksueel misdrijf lopen een bijzonder groot risico op BPS, bij hen spelen genetische factoren zelfs in mindere mate een rol dan bij mensen die deze traumatische gebeurtenis niet hebben meegemaakt.

Het onderzoek van Marijn Distel werd uitgevoerd aan de afdeling Biologische Psychologie van de VU, waar het Nederlands Tweelingen Register is gevestigd. Zij werkte samen met prof. Derom (Oost-Vlaams Meerlingen Register), prof. Martin (Australisch Tweelingen Register) en prof. Trull (universiteit van Missouri).

De International Society for the Study of Personality Disorders kende haar voor haar werk de Young Researcher's runner-upAward toe, die 22 augustus is uitgereikt in New York.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam