Gemeente Franekeradeel


Officiële bekendmakingen 16 september 2009, Franeker Courant

Digitale bekendmakingen

Alle officiële bekendmakingen zijn te vinden op www.franekeradeel.nl onder de kop Bekendmakingen. Hierin kunt op onderwerp of postcode zoeken. Ook is het mogelijk om u gratis te abonneren op de attenderingsservice op www.overheid.nl. U ontvangt dan periodiek de actuele bekendmakingen, welke u wenst, automatisch in uw mailbox.

RECTIFICATIE

In de Franeker Courant van woensdag 9 september 2009 is ten onrechte bekendgemaakt dat met ingang van 10 september 2009 het ontwerpbestemmingsplan "Tzum - Sportclustering" gedurende zes weken ter inzage ligt en dat hieromtrent zienswijzen kunnen worden ingediend. Op dit moment liggen er met betrekking tot dit bestemmingsplan nog geen stukken ter inzage en kunnen nog geen zienswijzen worden ingediend.

Vooraankondiging bestemmingsplan "Tzum-sportclustering"

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geven burgemeester en wethouders van Franekeradeel kennis van het feit dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor de sportclustering in Tzum met een mogelijkheid tot realisatie van het kaatsveld en een tweetal tennisbanen.

Met dit bestemmingsplan wordt de mogelijkheid geboden voor verplaatsing van het kaatsveld uit het centrum van Tzum naar de zuidwestzijde van het dorp. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied gelegen achter de woningen aan de Wommelserweg 30 t/m 40 en ten zuidwesten van de percelen Smidsreed 6 en Fabrieksweg 10 en 11.

Naast verplaatsing van het kaatsveld wordt tevens de mogelijkheid geboden voor het realiseren van een tweetal verlichte tennisbanen naast het trainingsveld. Het bestaande kleed- en clubgebouw zal ten dienste van de nieuwe sportontwikkeling worden uitgebreid. Ook zal er gebruik worden gemaakt van de bestaande parkeergelegenheid, die wordt uitgebreid.

Het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting in oktober / november, gedurende zes weken ter inzage worden gelegd tijdens openingstijden op het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Vanaf dan bestaat de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Dit zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt.

Naar aanleiding van deze vooraankondiging is het nog niet mogelijk te reageren. Op dit moment wordt een onafhankelijke instantie in de gelegenheid gesteld een advies over het voornemen uit te brengen. Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Milieu, mevrouw M. Barends, tel. (0517) 380 435.

Bouwaanvragen periode 27-8-2009 t/m 9-9-2009

* Swaerderwei 31, 8851 EG te Tzummarum, vergroten van een bedrijfspand;

* A S Talmaplein 45, 8802 RW te Franeker, vergroten van de woning/garage;

* Jorrit Biermastrjitte kavel 5 te Dongjum, bouwen van een woning met garage

* Rijksstraatweg 7 A , 8814 JV te Zweins, oprichten van een loods voor stalling van materieel;

* Bargereed 52, 8851 RB te Tzummarum, oprichten van een recreatiewoning;

* Achter Noord 21 te Franeker, veranderen van de garagedeur;
* Klaas Kuikenstraat 18, 8802 VA te Franeker, vergroten van de woning 8802;

* Dyksfeart 32, 8801 ZE te Franeker, bouwen van een garage.8801ZE

Deze bouwaanvragen worden behandeld in de Welstandscommissie. De vergaderingen van de Welstandscommissie zijn openbaar en vinden op maandagmorgen in de even weken van
9.30 - ± 12.00 uur plaats in het gemeentehuis. U bent hierbij van harte welkom! Wilt u weten wanneer een bouwplan wordt behandeld dan kunt u hiervoor bellen met de front-office van afd. Bouwen en Milieu, tel. 0517-380449. U kunt ook kijken op de website www. franekeradeel.nl.

Wij attenderen u er op dat tegen een aanvraag om bouwvergunning geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na het verlenen van de bouwvergunning.

Sloopaanvragen periode 27-8-2009 t/m 9-9-2009

* Camstrawei 37 + 39, 8852 RJ te Firdgum, slopen van 2 woningen;
* Sportlaan te Tzum, slopen van een kleed- en opslagruimte (kaatsvereniging).

Verleende vergunningen periode 27-8-2009 t/m 9-9-2009-09-10

Reguliere bouwvergunningen

* Tuinen 63, 8801 VX te Franeker, vergroten van de woning 28-8-09;
* Arumer Feart kavels 72 - 93 en 195 - 200 Franeker, bouwen van 28 woningen 31-8-09;

* Kade 1, 8855 HX te Sexbierum, veranderen van het dak van het cafetaria 7-9-09;

* Sjaardemastraat 14, 8801KW te Franeker, aanbrengen van reclame 8-9-09.

Lichte bouwvergunningen

* Ottemaleane 1, 8855 XL te Sexbierum, veranderen van de achtergevel 28-8-09;

* Berlikumerweg 7, 8811 HR te Ried, vernieuwen van de dakpannen 2-9-09;

* Suze Groenewegplein 6, 8802 MH te Franeker, bouwen van een carport 8-9-09;

* Siccamastraat 4, 8807 PM te Herbaijum, vervangen van dakpannen 9-9-09.

Regulier bouwvergunningen 1e fase

* Pastorijbuorren 2, 8855 HS te Sexbierum, verbouwen van een berging tot logiesgebouw 31-8-09;

* Berltsumer Wijd Franeker Zuid, 8801 XB, oprichten van 7 woningen type LUTS (1594) 2-9-09;

* Berltsumer Wijd Franeker Zuid, 8801 XB, oprichten van 10 woningen type LAUWERS (1589) 2-9-09.

Reguliere bouwvergunningen 2e fase

* Rijksweg 22, 8807 PK te Herbaijum, veranderen/renoveren van het cafe-bedrijf 7PK 31-8-09.

Sloopvergunningen

* Camstrawei 37 + 39, 8852 RJ te Firdgum, slopen van 2 woningen 2-9-09;

* Sportlaan te Tzum, slopen van een kleed- en opslagruimte (kaatsvereniging) 2-9-09.

Indien u het niet eens bent met één van bovengenoemde besluiten, kunt u binnen zes weken
na verzending van dit besluit een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Het bezwaarschrift dient tenminste te volgende onderdelen te bevatten: a. naam en adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar;
e. een ondertekening

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien u van mening bent dat de onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist. Een verzoek om voorlopige voorziening dient u te richten aan de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA te Leeuwarden. Ook dient u een kopie van het besluit op het bezwaarschrift te overleggen.

Vooraankondiging bestemmingsplan "Franeker - J. Rodenhuisplein 3 (sportcomplex De Trije)"

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geven burgemeester en wethouders van Franekeradeel kennis van het feit dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor nieuwbouw en vergroting van sporthal De Trije aan de J. Rodenhuisplein 3 te Franeker. De vergroting zal plaatsvinden aan de zuidkant van de bestaande sporthal.

Het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting eind september / begin oktober, gedurende zes weken ter inzage worden gelegd tijdens openingstijden op het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Vanaf dan heeft u de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Dit zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt.

Naar aanleiding van deze vooraankondiging is het nog niet mogelijk te reageren. Verder wordt geen onafhankelijke instantie in de gelegenheid gesteld een advies over het voornemen uit te brengen. Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Milieu, de heer C. Tasma, tel. (0517) 380 433.

Bestemmingsplan "Tzummarum"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend dat de gemeenteraad in de vergadering van 3 september 2009 heeft besloten het bestemmingsplan "Tzummarum"

-gewijzigd- vast te stellen.

Het bestemmingsplan "Tzummarum" geeft een planologisch-juridische regeling voor de gehele bestaande dorpsbebouwing van Tzummarum.

Het plan heeft hoofdzakelijk als doel om een adequate beheersregeling voor de daarin begrepen gronden te treffen en om daarnaast de nodige ruimte voor voorziene en gewenste ontwikkelingen te bewerkstelligen. Het plan richt zich in hoofdzaak op het actualiseren van de bestemmingsregeling van bestaande functies en activiteiten. Dit betekent dat het bestemmingsplan hoofdzakelijk een beheersfunctie heeft.

Verder wordt ook een aantal ontwikkelingen meegenomen, waarvan de meeste inmiddels met behulp van een vrijstellingsprocedure zijn gerealiseerd. Deze ontwikkelingen krijgen in het bestemmingsplan een op maat gemaakt juridisch-planologisch kader.

De door de gemeenteraad aangebrachte wijziging betreft:
- Ter bescherming van archeologisch waardevolle gebieden dient een archeologisch rapport te worden overlegd. In artikel 26.3.1 van de regels is het woord "kunnen" in dergelijke gevallen vervangen door "moeten".

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 17 september 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 'S GRAVENHAGE, door:

- belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

- een ieder tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Bestemmingsplan "Franeker - Groot Lankum"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 3 september 2009 heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan "Franeker - Groot Lankum" -ongewijzigd- vast te stellen.

Voornoemd bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied welk plaatselijk bekend is als de GGZ buitenlokatie. Het heeft betrekking op het gebouw "Groot Lankum" met het omliggende terrein. Het betreft de ontwikkeling van een appartementengebouw met zorgvoorzieningen. Het bouwplan stelt de bouw van 61 zelfstandige wooneenheden, 8 studio's (zorghotels), 2 logeerkamers en een centraal deel met voorzieningen zoals een restaurant, een winkel, een kapper, een sauna en een pedicure voor. De ontwikkelingen zullen geheel binnen het bestaande gebouw gerealiseerd worden.
Tevens worden de parkeervoorzieningen ten behoeve van het appartementengebouw in het plan meegenomen.

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 17 september 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 'S GRAVENHAGE, door:

- belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Bestemmingsplan "Ried - Peinserweg / Dr. Vitus Ringersstraat"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 3 september 2009 heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan "Ried - Peinserweg / Dr. Vitus Ringersstraat"
-ongewijzigd- vast te stellen.

Het bestemmingsplan "Ried - Peinserweg / Dr. Vitus Ringersstraat" geeft een planologisch-juridische regeling voor het aanleggen van het parkeerterrein aan de Dr. Vitus Ringersstraat te Ried, nabij basisschool De Oanset.

Het onderhavige parkeerterrein wordt aangelegd om de verkeerssituatie ter hoogte van basisschool De Oanset aan de Peinserweg te verbeteren. Door het aanleggen van het parkeerterrein hoeft er niet meer op de weg te worden gestopt/geparkeerd om kinderen bij school af te zetten. Tevens is er vanaf het parkeerterrein een directe doorsteek naar het schoolplein. De nieuwe situatie is dan ook veiliger en de verkeersdoorstroming aan de Peinserweg wordt gewaarborgd.

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 17 september 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 'S GRAVENHAGE, door:

- belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Bekendmaking "Beleidsregel intrekken bouwvergunningen"

Ingevolge artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht maken burgemeester en wethouders van Franekeradeel bekend dat zij bij besluit van 8 september 2009 de "Beleidsregel intrekken bouwvergunningen" hebben vastgesteld.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om een verleende bouwvergunning in te trekken op het moment dat van deze vergunning geen gebruik wordt gemaakt of indien de bouwwerkzaamheden gedurende een langere periode stilliggen. Het intrekken van de zogenaamde "slapende" bouwvergunningen is onder andere van belang met het oog op:
- Mogelijke wijzigingen in de van toepassing zijnde wet- en regelgeving;

- wijzigingen in het planologisch regime (nieuwe bestemmingsplannen);
- de rechtszekerheid;

- de waarborging van de kwaliteit van de gegevens in de gebouwenregistratie (Wet Basisregistratie adressen en gebouwen). In de beleidsregel hebben burgemeester en wethouders vastgesteld in welke gevallen en op welke wijze zij gebruik maken van de bevoegdheid tot het intrekken van verleende bouwvergunningen.

De bevoegdheid tot het intrekken van bouwvergunningen en daarmee tot het vaststellen van deze beleidsregel vloeit voort uit artikel 59 lid
1 sub c en d van de Woningwet, gelezen in samenhang met artikel 4.1 van de gemeentelijke bouwverordening.

De "Beleidsregel intrekken bouwvergunningen" ligt met ingang van 17 september 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu in het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18 te Franeker. Tegen het besluit tot vaststelling van de beleidsregel staat geen rechtsmiddel open.

Ontheffing Bestemmingsplan en Bouwvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn om ontheffing te verlenen van het geldende bestemmingsplan en bouwvergunning te verlenen voor:

* het oprichten van vier halfvrijstaande woningen op het perceel kadastraal bekend gemeente Ried, sectie E, nummer 1053, gelegen in het "Uitbreidingsplan Dongjum", ten noord-oosten van de bestaande woning aan de Franekerweg 3 (8808HA) te Dongjum

met toepassing van artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening.
Op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 46, lid 4 van de Woningwet ligt het ontwerpbesluit met de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van 17 september 2009 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage.

De stukken liggen voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.
Tijdens de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbesluit kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling hun zienswijze omtrent het voornemen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken, kan zich gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan wenden tot de balie van de afdeling Bouwen en Milieu (tel. 0517 - 380449).

Wet Milieubeheer

Melding 8.19
Het college van burgemeester en wethouders maakt overeenkomstig artikel 8.19 Wet milieubeheer bekend, dat zij van:


· De heer B. de Jong, Dongjumerweg 8, 8811 HA te Ried, voor het stoppen met het houden van melkrundvee

een 8.19 melding Wet Milieubeheer hebben geaccepteerd.

De voorgenomen wijziging heeft geen gevolgen voor het milieu.

De hierop betrekking hebbende stukken liggen met ingang vanaf 17 september 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu van de gemeente Franekeradeel, Harlingerweg 18 te Franeker. Op alle werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en woensdags van 8.30 tot 16.30 uur en buiten de openingstijden op afspraak na telefonisch verzoek. Gedurende de eerder genoemde periode kan een ieder schriftelijk bezwaren indienen.

Gemotiveerde bezwaren kunnen door belanghebbenden binnen zes weken na publicatie schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van

Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER. Degene die bezwaar indient kan verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet kenbaar te maken.

Alleen zij die tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de melding kunnen later beroep instellen bij de Raad van State, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet eerder in staat is geweest (tijdig) bezwaren in te dienen dan wel dat de besluitvorming straks afwijkt van de melding.

Melding 8.40

Burgemeester en wethouders maken ingevolge artikel 8.41van de Wet milieubeheer bekend, dat de volgende melding is binnengekomen:


· V.O.F. Gebr. Jelgerhuis, Swaerderwei 45b, 8851 EG te Tzummarum. Het betreft het oprichten en in werking hebben van een inrichting voor het uitoefenen van een kraanbedrijf en de opslag van materiaal in het kader van het Activiteitenbesluit.

Omdat bovengenoemd besluit gebaseerd is op algemeen geldende regels en voorschriften (8.40 amvb's ) die het milieu beschermen, bestaat er geen mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker

Besluiten college b&w 08-09-2009

Aanvraag van Vereniging Dorpsbelang Tzummarum - Firdgum. Besluit:
Het verzoek om een bijdrage in de kosten voor de ontwikkeling en verspeiding van de dorpsvisie af te wijzen.

Van curatief naar preventief strooibeleid.
Besluit:

1. Akkoord te gaan om voortaan preventief de gladheid te bestrijden i.p.v. curatief.

2. Akkoord te gaan om aan te sluiten bij een gladheidmeld-systeem van een buurgemeente. (Harlingen).

3. Een krediet beschikbaar te stellen van 23.465,00 euro (eenmalig) voor het ombouwen van een bestaande tractie van curatief naar preventief strooibeleid. Tevens een bedrag voor huur van een tijdelijke tractie à 1.500,00 euro (eenmalig).
4. De raad voor te stellen om akkoord te gaan met de begrotingswijziging.

Regionale samenwerking Bedrijventerreinen.
Besluit:
De gemeente Franekeradeel kiest voor regionale samenwerking binnen de Westergozone.

Afrekening subsidie project Peinserbos.
Besluit:
De subsidie voor het project Peinserbos definitief vast te stellen op een bedrag van 14.250,00 euro.

Beleid intrekken bouwvergunningen bij niet-tijdige start of tussentijdse staking bouwwerkzaamheden.
Besluit:

1. De "Beleidsregel intrekken bouwvergunningen" vast te stellen.
2. Het besluit tot vaststelling van de beleidsregel ter kennisneming aan te bieden aan de raadscommissie.

Franeker, 16 september 2009.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester.
H.J.J. de Jong, secretaris.