VBM|NOV

#VBM|NOV

Defensie jaagt personeel weg


Persbericht Datum: 15 september 2009

De Defensiebegroting 2010 heeft voor het personeel één duidelijke boodschap: u moet hetzelfde - en liever nog wat meer - doen met minder mensen. En, oh ja, we gaan ook snijden in voorzieningen die het werken aangenaam maken.

Dit stelt de grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV in een eerste reactie.

Het toverwoord in de defensiebegroting is `niet streven naar volledige vulling van de formatie op korte termijn'. Dit betekent dat een eenheid een percentage vacatures `open' moet houden. Het komt er op neer dat de opgedragen taak met minder mensen moet worden uitgevoerd. De werkdruk blijft dus hoog of neemt toe.

Minister Van Middelkoop en staatssecretaris De Vries lopen bijna naast hun schoenen van trots over hun `beleidsintensiveringen' op personeelsgebied. Wat ze er niet bij vertellen is dat die beleidsvoornemens al `oud' zijn. Het personeel wacht nog altijd op de beloofde loopbaanbegeleiding als ze de dienst uit gaan, op de komst van coaches die hen ondersteunen bij hun verdere loopbaan binnen de krijgsmacht.

Ook begint het personeel te merken dat hun voorzieningen versoberd worden, zoals toegang tot personeelsdiensten, personeelsinformatie en vacaturebanken.

Door de organisatie bewust niet volledig te vullen, hebben medewerkers minder mogelijkheden om zich binnen Defensie te ontwikkelen.

Tegelijkertijd merkt het personeel als geen ander dat aan hen de hoogste eisen worden gesteld als het gaat om inzetgereedheid, geoefendheid en offerbereidheid. Het Kabinet stuurt militairen immers naar zeer gevaarlijke missies. Dat terwijl de oefenmogelijkheden worden versoberd.

De balans die de afgelopen jaren al negatief was doorgeslagen zal de komende jaren niet in evenwicht komen en al helemaal niet bewegen in een voor het personeel positieve richting.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV voorspelt dat de bewindslieden het personeel weg zullen jagen door de manier waarop burgers en militairen de van alle kanten financieel afgeknepen beleidsuitvoering ervaren.