Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Embargo tot dinsdag 15 september 15.15 uur!
Utrecht, 15 september 2009
Reactie MOgroep Kinderopvang op Rijksbegroting
Juist in tijden van recessie investeren in duurzame kinderopvang
Ondanks de crisis moet Nederland blijven investeren in uitbreiding van betaalbare Kinderopvang. Ook in tijden van economische recessie is het belangrijk dat werkende ouders een perspectief geboden wordt. Als de economie weer herstelt, zijn werkende vrouwen harder nodig dan ooit. Zeker met de vergrijzing in aantocht.
Om de arbeidsparticipatie van jonge ouders in de toekomst te vergroten, is het noodzakelijk om door te gaan met de uitbreiding van kinderopvang. Werkende ouders willen zekerheid dat werk en de zorg voor kinderen gecombineerd kunnen worden. Maar bovenal zijn zij gebaat bij een plek waar hun kinderen maximale ontwikkelingskansen hebben. Op veel plaatsen is behoefte aan integrale voorzieningen van onderwijs en kinderopvang met een doorgaande ontwikkelingslijn voor alle kinderen. Ook voor kinderen met een (taal)achterstand.
'Duurzame kinderopvang vraagt om anders organiseren van kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs. Zoveel mogelijk één aanspreekpunt/loket zodat er een rustig dagritme ontstaat voor ouders en kinderen. Intensieve samenwerking, daar gaat het om in de toekomst. Versnipperd beleid en gescheiden financieringsstromen voor allerlei vormen van opvang zijn dan verleden tijd', zegt Ina Brouwer, voorzitter van MOgroep Kinderopvang.
De gevolgen van de crisis zijn nu al voelbaar in de branche. De reserves zijn niet groot. De recente bezuinigingen hakken er flink in en er is nog meer slecht nieuws. De maximum toeslag voor de buitenschoolse opvang (BSO) bijvoorbeeld, gaat per 1 januari 2010 met maar liefst 7 % omlaag. Aangezien de branche nauwelijks reserves heeft, zal deze verhoging moeten worden doorberekend. Het kan niet anders dan dat ouders meer gaan betalen. MOgroep Kinderopvang heeft al meerdere malen op de negatieve gevolgen gewezen omdat deze maatregel de laagste inkomensgroepen het hardst treft.
'Dat is jammer, want er zijn alternatieven waarbij de voorgenomen bezuiniging wel wordt gehaald en de laagste inkomensgroepen worden ontzien. Een bezuiniging op de toeslag voor het tweede kind voor de hogere inkomensgroepen (2 maal modaal of hoger) levert al snel 54 miljoen euro op'. Een simpel alternatief dat ook al door de Commissie van Rijn is geadviseerd. Het is ons een raadsel waarom het kabinet dit alternatief nog steeds niet heeft opgepakt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat werkende ouders uit de laagste inkomensgroepen de dupe zijn van deze bezuinigingsmaatregel, aldus Brouwer.
Achtergrond BSO maatregel
De verlaging van het fiscaal maximum voor de buitenschoolse opvang (BSO) met 7% betekent dat ouders vanaf 1 januari 2010 flink meer moeten gaan betalen. Dit geldt met name voor ouders uit de lagere inkomensgroepen. Uit onderzoek van MOgroep Kinderopvang blijkt dat nu al meer dan 50% van de BSO ondernemers zich genoodzaakt ziet de kostenstijgingen door te berekenen en een tarief te hanteren dat op of boven het huidige fiscaal maximum van ¤ 6,10 ligt. Per 1 januari gaat dit maximum omlaag naar
¤ 5,82. Dit betekent dat het merendeel van de BSO aanbieders met hun tarief boven het fiscaal maximum uitkomt. Gevolg is dat ouders in de laagste inkomensgroepen het zwaarst getroffen zullen worden. Elke euro boven het maximum komt immers volledig voor rekening van ouders, ongeacht het inkomen.