P E R S B E R I C H T
OBA Live op Radio 5
1 NIO/NMO
2 Dinsdag 15 september 2009
19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.
Presentatie: Hatice Kur?un
---
Hoofdgast is Abdou Bouzerda voorman en woordvoerder van de Arabisch Europese Liga. De AEL kwam de afgelopen tijd in het nieuws omdat het Openbaar Ministerie de organisatie wil gaan vervolgen voor het herplaatsten van een cartoon op hun website. De cartoon is volgens Justitie discriminerend voor joden. Hiermee wilde de AEL de dubbele standaard aantonen als het gaat om vrijheid van meningsuiting. Met Bouzerda nemen we de stand van zaken rondom de vervolging door. Maar ook waar de AEL nu staat en welke invloed de liga heeft.
De AEL is in 2000 opgericht door Diyab Abou Jahjah. Een paar jaar later kreeg Nederland ook een eigen afdeling, waarvan Abdou Bouzerda de woordvoerder is. Het hoofddoel van de partij is het opkomen voor de belangen van Arabische, en moslimgemeenschappen in Europa.In 2006 stond de cartoon ook op de site van de AEL, dit n.a.v. de Mohammed-cartoons die toen in het nieuws waren.
In de islamitische canon vertelt mediavormgever en columnist Lotfi Haddi welk boek volgens hem thuishoort in de Nederlandse boekenkast en eigenlijk door iedereen gelezen zou moeten worden.
Islamitisch theoloog Dr. Umar Ryad kiest voor Soerat al-israa, de nachtreis als Mijn lievelingsvers uit de Koran, de spirituele column tijdens de Ramadan.
De Harsclub is een mediterrane chicklit van auteur Senay Özdemir, oprichtster en hoofdredacteur van SEN-magazine. Iedere maand komen de vriendinnen Bahar, Yelda en Arzu bij elkaar voor hun ontharingsrituelen door Ayzel, een Turkse harsvrouw. De sfeer is intiem, hun ontboezemingen zijn dat ook.
De Harsclub schildert de levensstijl van moderne mediterrane vrouwen in het Westen. Het laat zien hoe zij hun cultuur nog met zich meedragen en zich tegelijkertijd vrij bewegen in de Westerse maatschappij
Het einde van de Ramadan wordt in Nederland aangeduid als het Suikerfeest. Er gaan stemmen op voor het gebruik van andere termen. Anass Chrifou (van de religieuze commissie van de Poldermoskee) pleit in De Kwestie van de Week voor de Arabische benaming, Eid-al-Fitr.
Naar aanleiding van de vervolging van AEL door het Openbaar Ministerie is de
De Engelse versie heet ook wel Mohammed, Messenger of God. Maker en regisseur van de film, Moustapaha Akkad, komt uit Syrie en hij is door een aanslag van Al Qaeda in 2005 om het leven gekomen in Jordanie. Libie vormde de locatie waar de film werd opgenomen. Men is bezig aan een remake van deze controversiele klassieker. De Engelstalige versie heeft de gemoederen bezig gehouden in de islamitische wereld vanwege de mogelijke portrettering van de grondlegger van de islam en met niet-moslims als Anthony Quinn (in hoofdrol oom Mohammed, Hamza) in de cast.
Het orthodox-islamitische verhaal is schijnbaar glashelder. De Koran is in 23 jaar geopenbaard aan profeet Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers en wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Deze revisionisten baseren zich op de vroegste koranhandschriften en archeologisch materiaal. Zij willen ook de methoden gebruiken zoals bij Bijbelonderzoek gedaan wordt, gebaseerd op wetenschappelijke toetsing los van geloofsovertuiging. Dat stuit op veel verzet in de islamitische wereld. Er is een pijnlijk gemis aan een etymologisch woordenboek van het Arabisch.
Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer.
controverse in Nederland over politieke en religieuze cartoons weer opgelaaid. In de paneldiscussie: Evelien Gans (NIOD), Thomas von der Dunk (publicist/cultuur-historicus), Richard Priem (voorzitter van CIJO, de jongerenorganisatie van het CIDI) en Abdou Bouzerda (voorman van de Nederlandse AEL).
Live muziek: Orchestre Hamouda Slawi is allang geen onbekende naam meer als het gaat om Marokkaanse feesten en partijen. Ook op menig festival in Nederland hebben ze opgetreden.
OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl
OBA Live is ook te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op: www.spirit24.nl
Nederlandse Moslim Omroep