Hoorzitting Maatlat Duurzame Aquacultuur (MDA) 15-09-2009

30/07/2009 14:16

Stichting Milieukeur

SMK ontwikkelde in opdracht van de Ministeries van LNV en VROM de Maatlat Duurzame Aquacultuur. Dit is een certificatieschema voor ondernemers die een viskwekerij gaan (ver)bouwen. Het is de intentie van de overheid dat kwekerijen die het certificaat behalen in aanmerking komen voor fiscale stimuleringsregelingen van de overheid op het gebied van duurzaamheid en milieu (MIA, Vamil en Regeling groenprojecten). Er zijn criteria opgesteld voor de vissoorten meerval en tilapia. SMK organiseert op 15 september een openbare hoorzitting waar geïnteresseerden een reactie kunnen geven op de conceptversie van de criteria.

Ontwikkeling MDA

De overheid wil viskwekers stimuleren om bij de (ver)bouw van hun kwekerij veel aandacht te besteden aan duurzaamheid. De ontwikkeling van het certificatieschema Maatlat Duurzame Aquacultuur is een resultaat van deze doelstelling. Imares van Wageningen Universiteit en Research legde de basis voor de inhoud van het certificatieschema. Een begeleidingscommissie beoordeelde deze voorstellen van Imares

Een begeleidingscommissie is samengesteld uit deskundige stakeholders die het concept certificatieschema vanuit verschillende standpunten beoordeelt. Kwekers, voerleveranciers, bouwers van kweeksystemen, mensen met een achtergrond in visgezondheid en maatschappelijke organisaties maken deel uit van deze commissie.

Als volgende stap in de afronding van de ontwikkeling van de criteria organiseert SMK een openbare hoorzitting. Vervolgens zal het College van Deskundigen eind 2009 de criteria definitief vaststellen.

Inhoud van de MDA

De conceptcriteria in de MDA zijn opgedeeld in drie thema's: dierwelzijn en - gezondheid, voeders en energie en milieu. In de huidige opzet hebben de criteria betrekking op de vissoorten meerval (Clarias en Heterobranchus) en tilapia (Oreochromis). Voor andere vissoorten zullen in de loop van de tijd vergelijkbare criteria worden ontwikkeld. Een Maatlat is een dynamisch systeem dat steeds voor een periode van één jaar wordt vastgesteld.

Aanmelden

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor de hoorzitting en kunnen zich voor


1 september 2009 aanmelden. Twee weken voor de hoorzitting ontvangt u het concept certificatieschema. Meer informatie kunt u vinden op de website van SMK (www.smk.nl).

De bijeenkomst vindt plaats op:

Datum: Dinsdag 15 september 2009 van 13.30 en 16.00 uur.

Locatie: Golden Tulip Hotel Den Bosch





http://www.smk.nl/nl/s357/SMK/Programma-s/Maatlat-Duurzame-Aquacultuur/c335-Maat