Massale uittocht Brandweer Vrijwilligers en hogere opkomsttijden
15/09/2009 06:55
Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) vreest voor het voortbestaan van de
Vrijwillige Brandweer in Nederland, 22.000 vrouwen en mannen. Zij verzorgen als maatschappelijk betrokken burgers de dagelijkse brandweerzorg in bijna alle
gemeenten en vormen de ruggengraat van de rampenbestrijding. Zij vertrekken massaal,
hun kazernes worden gesloten en zij krijgen de schuld van de oplopende opkomsttijden
(en dat terwijl de kosten blijven oplopen). De VBV heeft daarom een publicatie geschreven voor alle politieke partijen om in de komende raadsperiode (2010-2014) de Brandweer Vrijwilligers weer tot maatschappelijke 'helden' te maken.
In de publicatie worden een 5-tal trends beschreven die een handvat bieden aan de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De partijen kunnen de verschillende thema's opnemen en later verzilveren in de collegeprogramma's voor de periode van 2010-2014 en zo de negatieve trends ombuigen. Twee belangrijke trends worden hier kort belicht.
Massale uittocht van Brandweer Vrijwilligers (1000 in 3 jaar)
Al jaren verdwijnen Brandweer Vrijwilligers met tientallen echter de laatste 3 jaar met honderden tegelijk. In de laatste drie jaar namen ca. 1000 Brandweer Vrijwilligers meer afscheid dan erbij kwamen. Naar de reden kunnen wij gissen maar uit de achterban komen veel geluiden dat het gewoon niet leuk meer is: teveel regels, teveel bureaucratie, grote afstand tussen management en werkvloer en verlies van zelfstandigheid. Maatschappelijk goud dat in sneltreinvaart weglekt.
Hogere opkomsttijden onterecht in de schoenen van de Brandweer Vrijwilligers
Landelijk lopen de opkomsttijden de laatste jaren sterk op. De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid (IOO?) wijten het oplopen van de opkomsttijden vooral aan de langere tijd die de Brandweer Vrijwilligers erover doen om in de kazerne te komen. Dit beeld snijdt geen hout.
Het is schokkend om te ontdekken dat niet de Brandweer Vrijwilligers maar dat de verwerkingstijden (tijd tussen melding en alarmering) in de Regionale Alarm Centrales de hoofdoorzaak zijn van de oplopende opkomsttijden. De verwerkingstijd van meldingen bij brand is van 2001 tot 2007 opgelopen van 1 naar 4,9 minuut (bijna een vervijfvoudiging). Dit ondanks de introductie van honderden miljoenen kostende geavanceerde apparatuur in de 25 gemeenschappelijke alarmcentrales.
Het is zelfs zo dat, rekening houdend met verkeersmaatregelen en voorzichtiger rijden, ook naar de brandweerkazernes, dat de uitruktijd (tijd alarm via pieper en vertrek uit de kazerne) van de Brandweer Vrijwilligers niet substantieel is opgelopen. En dat terwijl de focus van het lokale en regionale bestuur vooral gericht is op de uitruktijden van de Brandweer Vrijwilligers. Met als gevolg: kostbare oplossingen van consigneren, overdag bezetten door beroeps, kazerneren van Brandweer Vrijwilligers, herbezettingen van beroepskazernes en uiteindelijk naar 24 uursdiensten door beroeps.
BIJLAGE PERSBERICHT UITTOCHT BRANDWEER VRIJWILLIGERS EN HOGERE OPKOMSTTIJDEN
Als VBV beseffen wij dat door onze publicatie het uitvoerend personeel van de
Regionale Alarm Centrales zich mogelijk aangesproken en zich verantwoordelijk voelen
voor de sterk opgelopen opkomsttijden. Hoewel onvermijdelijk betreuren wij dit;
immers wij zijn ervan overtuigd dat alle centralisten goede professionals zijn en
net als Brandweer Vrijwilligers met hart en nieren van hun vak houden.
Het beeld dat is ontstaan dat de Brandweer Vrijwilligers voor een belangrijk gedeelte verantwoordelijk zijn voor de sterk opgelopen opkomsttijden is o.a. terug te vinden in de volgende publicaties.
1. "Operationele prestaties brandweer" van 12 december 2007, een uitgave van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. "Brandweerkorpsen doen er in 70 procent van de gevallen langer dan 8 minuten (de huidige professionele norm) over, steeds vaker duurt het 12 tot 15 minuten. Oorzaak is vooral dat brandweervrijwilligers in hun reguliere baan steeds verder van de kazerne werken. Ook spelen verkeersmaatregelen als rotondes, drempels en paaltjes een rol."
2. NVBR in haar webpublicatie van 31 oktober 2007 vindt de cijfers over de oplopende opkomsttijden verklaarbaar. Zij stelt dat deze tijden negatief beïnvloed zijn door:
a) De beschikbaarheid van vrijwilligers overdag bij de brandweer is de afgelopen jaren onder druk komen te staan;
b) De toename van verkeersbelemmerende maatregelen en ten derde
c) De stijging van de loze alarmeringen die effecten hebben op de cijfers.
3. Ooit werd het verwerken van een brandmelding geklokt op 38 seconden! "In de Verenigde Staten bedraagt de verwerkingstijd in de meeste gevallen 20 - 30 seconden", aldus IOO? in haar rapport.
Tot slot. Met deze publicatie ontkennen wij als VBV niet dat er geen problemen met bezettingen van Brandweer Vrijwilligers overdag zouden zijn. De toegenomen arbeidsmobiliteit heeft overdag op de door-de-weekse dagen in sommige streken van het land voor onderbezetting gezorgd. Uiteraard dient dit ten spoedigste opgelost te worden zoals men momenteel dat doet in de provincie Zeeland.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.brandweervrijwilligers.nl