|Datum | |14 september | |2009 | |Nummer | |190 |
Start realisatie opknappen
zes verrommelde locaties
Met het plaatsen van bouwborden bij de meest verrommelde locaties van Brabant start de provincie samen met de winnende gemeenten de komende week het opknappen daarvan. Het gaat om de winnaars van eerder dit jaar gehouden verkiezing van de lelijkste plek van Brabant.
Gedeputeerde Paul Rüpp (Ruimtelijke Ontwikkeling) plaatst de bouwborden samen met bestuurders van de betrokken gemeenten. Daarbij doet de Mijn Mooi Brabant-promotiekaravaan opnieuw de winnende locaties aan. De uitverkiezing vond in juni dit jaar plaats. Ruim 28.000 Brabanders bepaalden via een internetverkiezing de winnende plekken. Er waren zes categorieën, naar grootte van de gemeente.
De actie van de provincie is bedoeld om bij gemeenten en inwoners meer aandacht te krijgen voor het aanpakken van verslonste plekken. Ofschoon het aanpakken daarvan eigenljik een gemeentelijke verantwoordelijkheid is, knapt de provincie de zes winnende plekken op. "Maar ik hoop natuurlijk dat gemeenten die niet gewonnen hebben, nu zélf iets gaan doen", zegt gedeputeerde Rüpp. "Nadat je eerst hebt ingezien dat een plek verrommeld is, kan je daar als gemeente natuurlijk eigenlijk ook niet omheen."
Het programma ziet er als volgt uit:
Dinsdag 15 september 17.00 uur, Ketelhuis KVL-terrein, gemeente Oisterwijk
donderdag 17 september 13:00 uur: Vincent van Goghplein, gemeente Zundert
donderdag 17 september 15:00 uur: Kloostermuren Oosterhout
donderdag 17 september 16:30 uur: Henricusgebouw Raamsdonksveer (Geertruidenberg)
donderdag 17 september 18:30 uur: Spoorlaan Oss
In Valkenswaard is nog geen startmoment gepland.
Achtergrondinformatie winnende locaties
Categorie I (tot 10.000 huishoudens)
1e plaats: Henricusgebouw Raamsdonksveer (Geertruidenberg) met 4024 stemmen
Opknapkosten: E 700.000
Huidige situatie: Door het verdwijnen van de woon- en winkelfunctie aan het Schoolpad is een lelijke plek ontstaan. De bebouwing staat er vervallen bij en de openbare ruimte laat te wensen over. Een locatie met een grote historie is verworden tot een troosteloze plek.
Nieuwe situatie: Een sfeervol dorpshofje met een passende functie voor het Henricusgebouw zou hier goed op zijn plek zijn. Het gebouw wordt gerestaureerd met behoud van het karakteristieke uiterlijk. De gedachten gaan uit naar een vestzaktheater om de amateurkunst te stimuleren.
2e plaats: Vincent van Goghplein, gemeente Zundert met 3062 stemmen
Opknapkosten: E 450.000
Huidige situatie: De kosterswoning is onlangs ternauwernood gered van sloop en is een beeldbepalend pand voor Zundert. Om dit in slechte staat verkerende pand ook in de toekomst veilig te stellen is restauratie nodig. Dat geldt ook voor het plein dat nu van weinig toegevoegde waarde is.
Nieuwe situatie: Restauratie van de kosterswoning en openstelling voor het publiek. Bijvoorbeeld door het vestigen van een galerie met gastatelier. Het plein wordt opgeknapt tot een groen en aantrekkelijk verblijfsgebied.
Categorie II (tot 20.000 huishoudens)
1e plaats: De Markt gemeente Valkenswaard met 2432 stemmen
Opknapkosten: E 550.000
Huidige situatie: De Markt was de centrale plek waar mensen elkaar konden ontmoeten. De laatste dertig jaar is er niets meer aan gedaan. Met als resultaat dat de Markt zijn karakter als verblijfsplek heeft verloren. Verblijven is overgegaan in parkeren, groen is vervangen door blik.
Nieuwe situatie: De Markt wordt verkeersarm en parkeervrij. Parkeren wordt verblijven en blik wordt weer groen. In de toekomst wordt de gehele Markt aangepakt.
2e plaats: Ketelhuis stoomgemaal KVL-terrein Oisterwijk met 1610 stemmen
Opknapkosten: E 892.000
Huidige situatie: Het ketelhuis met daarin een uniek stoomgemaal, is onderdeel van het grote KVL-terrein. Het hele terrein verkeert in een zeer slechte staat, maar met name het ketelhuis dat op een prominente plek staat is volledig vervallen. Al 10 jaar een rotte plek in Oisterwijk!
Nieuwe situatie: Het restaureren van het ketelhuis geeft een belangrijke impuls voor het opknappen van het gehele terrein. Voor het op te knappen ketelhuis denkt de gemeente aan een horecafunctie of een sociaal-culturele functie als centraal element voor toekomstige nieuwbouw van woningen. In de toekomst wil de gemeente op dit terrein ca. 500/600 woningen bouwen. Deze ontwikkelingen vallen niet binnen het project Mijn Mooi Brabant.
Categorie III (20.000 en meer huishoudens)
1e plaats: Kloostermuren Oosterhout met 3391 stemmen
Opknapkosten: E 820.000
Huidige situatie: Deze saaie kloostermuren verkeren in een slechte bouwkundige staat en doen geen recht aan het Rijksbeschermd Stadsgezicht, waarin deze muren gelegen zijn.
Nieuwe situatie: De muur aan de Zandheuvel wordt gerestaureerd. De muur aan de Abdis van Thornstraat wordt een fris, fraai en eigentijds stadsmonument. Er komt een weelderig groene 'overkapping'van het gedeelte Abdis van Thornstraat dat parallel loopt aan de muur. Als je langs deze muur loopt word je vergezeld door een bescheiden hemelsblauw licht dat met je meeloopt tot je het andere eind van de muur hebt bereikt.
2e plaats: Spoorlaan Oss met 2746 stemmen
Opknapkosten: E 818.750
Huidige situatie: Een onaantrekkelijke kale bedoening zoals zo vaak in stationsgebieden. Niet erg representatief als eerste indruk van Oss voor de vele reizigers.
Nieuwe situatie: Streven is dit gedeelte vast op te knappen met nieuwe bestrating, straatmeubilair, groen en goede bewegwijzering en aangepaste verkeersmaatregelen. Hiermee wordt een aanzet gegeven om de gehele Spoorlaan een aangenamer beeld te geven van Oss. In de toekomst wordt ook de rest van deze spoorzone aangepakt met een nieuw station en nieuwe kantoren aan de zuidzijde. Deze ontwikkelingen vallen niet binnen het project Mijn Mooi Brabant.