MBO Raad verheugd: kabinet stopt marktwerking educatie
15/09/2009 15:59
MBO Raad
De invoering van marktwerking in educatie wordt stopgezet. In de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota maakt het kabinet dat bekend. Een verstandig besluit, vindt Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad. "Marktwerking op onderdelen in het volwassenenonderwijs heeft de laatste jaren veel problemen opgeleverd. Voor scholen, maar meer nog voor de deelnemers zelf die moeilijk de weg in het ontstane bureaucratische doolhof konden vinden. Met dit besluit houden we het volwassenenonderwijs laagdrempelig en gemakkelijker toegankelijk." Samen met de gemeenten wil het mbo er de schouders onder zetten om zoveel mogelijk deelnemers in de educatie kundig en snel op te leiden.
In juni riep de MBO Raad de overheid publiekelijk op de invoering van marktwerking in educatie stop te zetten. Dat gebeurde naar aanleiding van onderzoek waaruit bleek dat de marktwerking in de 'proeftuin' inburgering vooral voor problemen zorgde. Het besluit van het kabinet is dan ook logisch. Doel van onderwijs binnen de educatie is om het kennisniveau van de deelnemers zo te verhogen dat ze goed kunnen participeren in de samenleving. Het gaat om studenten die worden opgeleid binnen het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs, om laaggeletterden, om deelnemers met Nederlands als tweede taal en om sommige groepen inburgeraars. "We willen deze mensen perspectief bieden en hun kansen binnen onze samenleving zo groot mogelijk maken. Ze hebben daarom recht op het beste onderwijs dat we in dit land in huis hebben. We zijn daarom blij dat het kabinet de verantwoordelijkheid daarvoor teruglegt waar die hoort, bij de roc's, aldus Van Zijl. "De publieke infrastructuur van het mbo en de educatie is goed, met korte lijnen naar de arbeidsmarkt. Bijscholing en omscholing verhogen je kansen op een baan aanzienlijk."
Nauw samenwerken met gemeenten
Stoppen met invoering van de marktwerking betekent niet alleen een helder perspectief voor de deelnemers, maar ook rust voor gemeenten. Zij kunnen terecht bij één 'loket' en dat verhoogt de efficiency en de snelheid van werken. Jan van Zijl: "Gemeenten en roc's wisten elkaar al goed te vinden, maar dit kabinetsbesluit draagt bij aan intensievere samenwerking. Waarbij we uiteraard de lessen van de inburgeringsschade gebruiken om die samenwerking naar een nog hoger niveau te tillen."
Minder budget
Het mbo rekent ook op de gemeenten als het gaat om het opvangen van de bezuinigingen op het educatiebudget. Eerder dit jaar werd uit dit budget 50 miljoen overgeheveld naar taal en rekenen in het mbo. Daarbovenop wordt in de Miljoenennota vanaf 2011 35 miljoen op de educatie bezuinigd. Van het vorig jaar beschikbaar gestelde budget van 195 miljoen educatie blijft dus maar 110 miljoen beschikbaar. Daarmee krimpt het educatiebudget in korte tijd met 44%. De MBO Raad hoopt met de gemeenten samen te komen tot een creatieve bundeling van de middelen in het participatiebudget, teneinde de gevolgen van de bezuiniging te verzachten en te voorkomen dat de deelnemers in de educatie door deze krimp de dupe worden.
http://www.mboraad.nl