CDA

CDA: Nederland sterker uit de crisis

Vandaag reageerde CDA fractievoorzitter Pieter van Geel in een eerste reactie op de Miljoenennota en de begroting voor 2010: âOp dit moment gaan we door een diep economisch dal, maar ik heb er vertrouwen in dat ons land sterker uit deze crisis gaat komen. De kracht van Nederland is enorm. Als we de potentie aanboren die Nederlanders in zich hebben, kunnen we alles!â.

Van Geel: âIn maart is met het crisisakkoord een belangrijke start gemaakt met de aanpak van deze crisis. Die lijn trekken we door in deze miljoenennota. Er wordt nu geïnvesteerd, en tevens beginnen we met het betalen van de rekeningâ.

Die rekening is niet gering. Als we de extra schulden van alleen 2010 in lasten voor burgers vertalen, dan komt dat neer op 700 euro per gezin per maand. âHet opvangen van de ergste klappen, wordt door de overheid gedaan. En die rekening moet wel betaald worden. Dit kan alleen door structureel hervormen en ombuigenâ, aldus Van Geel. Het kabinet komt daartoe met een heroverweging van de totale begroting.

De aangekondigde heroverwegingoperatie brengt in kaart hoe de komende jaren het enorme structurele financiële gat van 35 miljard euro gedicht kan worden.âWil deze operatie geloofwaardig zijn dan zullen we al in deze kabinetsperiode moeten beginnen met structurele hervormingen. Dat zijn we verplicht aan onze kleinkinderenâ.

De CDA-fractie zal dit morgen en overmorgen inbrengen tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen. Daarnaast zal Pieter van Geel ondermeer pleiten voor harde aanpak van criminele jongeren en strengere eisen aan huwelijksmigratie. âHet CDA wil dat iedereen meedoet aan onze samenleving. Dat betekent ook strenger zijn voor degenen die dat niet doenâ.

---