Senternovem

15-09-2009 | Rijksoverheid koploper duurzame bedrijfsvoering

De Rijksoverheid als koploper op het gebied van duurzaamheid. Dát is de ambitie van de 150 koersbepalers op het gebied van duurzaamheid binnen het Rijk. Op 9-9-9 kwamen zij bij elkaar op het Ministerie van Buitenlandse Zaken om kennis te delen over duurzame bedrijfsvoering. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Rijksalliantie en het Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) van SenterNovem. Minister Koenders bezocht de bijeenkomst en onderstreepte het belang van duurzaamheid door op de spinningfiets te stappen en daarmee energie op te wekken.

'We hebben iets prachtigs neergezet met, voor én door onze mensen' aldus Ineke Lemmen, voorzitter Rijksalliantie Bedrijfsvoering en Programmamanager Duurzame Bedrijfsvoering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Jaap Uijlenbroek, Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk riep de aanwezigen vervolgens op om zich bewust te zijn van de kracht van de overheid. 'De overheid is een belangrijke speler in de markt en heeft daarmee invloed op de ontwikkeling van de markt en dus ook wat er wordt aangeboden. Het is onze taak die handschoen op te pakken.'

Gouden Mier
Siep Eilander, directeur Faciliteiten-, Huisvesting- en Inkoopbeleid Rijk (FHIR), sloot de conferentie af met een aankondiging van de Gouden Mier: een onderscheiding voor medewerkers van het Rijk die 'keihard' werken aan bedrijfsvoering en duurzaamheid en samen overtuigende resultaten boeken. 'We hebben gekozen voor de mier als symbool omdat het een ijver beestje is, dat goed samen werkt en bergen kan verzetten'. Wie in aanmerking wil komen moet in ieder geval met gesloten kringloop en biologisch afbreekbare stoffen werken én begrijpen dat duurzaamheid niet hetzelfde is als duur.

Informatiemarkt en ambassades
Het programma bestond uit een informatiemarkt met ruim 15 stands, verzorgd door de ministeries zelf. Met versnaperingen uit de duurzame proeftuin van LNV, Pc's die tot 60% minder energie verbruiken van het ministerie van Financiën en elektrische scooters van Verkeer en Waterstaat. Tijdens het plenaire programma werd er verbinding gelegd met de ambassades in Athene en Pretoria en kregen de bezoekers een korte film over afval als grondstof in plaats van als restproduct te zien. Dat de bijeenkomst een positief gevoel opriep bij de bezoekers bleek wel uit de Tweets op #999rijk: 'Het was een succesvolle en inspirerende bijeenkomst hier op Buza'.