Waterschap Aa en Maas

Droogte in het land van Aa en Maas

Het is droog in het land van waterschap Aa en Maas. In het beheergebied van het Brabantse waterschap, van de Limburgse grens tot aan de Maas in het noorden, staan verschillende sloten en beken droog. Er is weinig neerslag en door het warme weer en de volle akkers verdampt er veel water.

Waterschap Aa en Maas zorgt voor het waterbeheer. Een teveel aan water wordt afgevoerd om overlast en schade te voorkomen. Bij te weinig water, wordt het water met stuwen `vastgehouden' en verdeeld over natuur- en landbouwgebieden. Door het warme weer is er op dit moment echter een watertekort in het oostelijke deel van de provincie Noord-Brabant.

Flora en fauna

Een langdurige droge periode kan schadelijk zijn voor bomen, planten en dieren. Door de sterke verdamping, zakt ook het grondwaterpeil. Hierdoor kunnen de wortels op termijn niet meer bij het water. Met het droogvallen van sloten en plassen, droogt het leefgebied van vissen en amfibieën letterlijk op. Door lage waterstanden warmt de temperatuur ook sneller op en neemt de concentratie afvalstoffen snel toe. Dit zorgt voor een slechte waterkwaliteit en kan zorgen voor snelle groei van bijvoorbeeld blauwalg.

Lage waterstand in de regio Boekel Regen

Op dit moment wordt via de Zuid-Willemsvaart nog water in het systeem van beken, kanalen en sloten ingelaten. Maar dit is niet genoeg. Vooral in de hogere zandgronden zijn natuur en landbouw erg afhankelijk van water. Alleen een langdurige en flinke regenval kan de waterstanden en de grondwaterstanden weer aanvullen. Dit heeft wel tijd nodig, door de droogte `slaat' de grond als het ware dicht. Druppels stromen hierdoor sneller weg.

Waterschap Aa en Maas kan op dit moment weinig doen, behalve het aanwezige water zo goed mogelijk verdelen. Medewerkers van het waterschap houden de situatie nauwlettend in de gaten.