NOC*NSF
Arnhem, 14 september 2009
Politie en NOC*NSF brengen samenwerking op Olympisch niveau
De politie gaat zich de komende jaren inspannen om het aantal banen voor topsporters te verdubbelen naar 40. Daarnaast gaan de politie en de nationale sportkoepel NOC*NSF samenwerken op het gebied van grootschalige sportevenementen. Dit staat in een samenwerkingsovereenkomst die op 14 september tussen de politie en NOC*NSF is ondertekend. Hiermee wordt de bestaande samenwerking naar Olympisch niveau gebracht.
De bijeenkomst vond plaats in Oosterhout, waar het convenant werd ondertekend door NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, NOC*NSF-directeur Theo Fledderus en voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen Leon Kuijs.
NOC*NSF wil dat de topsporter zich naast zijn topsportcarrière ook kan voorbereiden op zijn maatschappelijke carrière. Dit wordt onder meer bereikt door arbeidsplaatsen voor topsporters en topsporters met een handicap te creëren bij de politie. Sinds 2006 werken de politie en NOC*NSF hierin samen en inmiddels werken bij de politie 18 topsporters in 14 regiokorpsen.
Ook na de actieve carrière als topsporter of topsportcoach biedt de politie een duurzaam loopbaanperspectief. De sporters moeten uiteraard aan alle reguliere toelatings- en screeningseisen voldoen voor een baan bij de politie.
In lijn met de evenementenambitie van het Olympisch Plan 2028 gaan beide partijen ten aanzien van grootschalige evenementen opgedane kennis en kunde delen, opbouwen en ontsluiten.
Ook is afgesproken dat de expertise van NOC*NSF de komende jaren wordt ingezet om het werknemersbeleid van de politie op het terrein van sport en gezondheid via bedrijfssport verder kracht bij te zetten.
Om het tekort aan scheidsrechters in Nederland tegen te gaan zal de politie actief scheidsrechters werven in eigen gelederen.
De initiatieven liggen in lijn met de motie Atsma over onderzoek naar de haalbaarheid van topsportprogramma's voor alle ministeries.
Erica Terpstra: "Met de topsporters heeft de politie echt goud op de werkvloer in handen. Maar de samenwerking gaat verder, bijvoorbeeld bij het werven van scheidsrechters. Wij hebben er immers beide belang bij dat in de samenleving respect voor gezagsdragers en autoriteit weer terugkomt".
Leon Kuijs: "De mentaliteit van de topsporters kan inspirerend zijn voor alle medewerkers binnen de Nederlandse politie, evenals hun visie op fit- en gezondheid. En we verwachten dat deze sporters ook na hun carrière bij de politie in dienst blijven".
De ondertekening van het convenant, die loopt tot eind 2012, is vanuit zowel NOC*NSF als de politie een bekrachtiging van het maatschappelijke belang van de sport. Het convenant sluit daarmee naadloos aan op het Olympisch Plan 2028 dat wordt ondersteund door het kabinet Balkenende en verschillende maatschappelijke en bestuurlijke organisaties. Doel van het Olympisch Plan 2028 is om met sport in de volle breedte heel Nederland op Olympisch niveau te brengen, als voorbereiding op een eventuele kandidaatstelling voor de Olympische Spelen.