Ingezonden persbericht
Te beperkte en versnipperde aanpak van prostitutie in Utrecht
Vandaag verscheen in Utrecht een evaluatie van het prostitutiebeleid. Bovendien kwam het college met een verdergaand plan van aanpak voor het grootste gedeelte van de vergunde sector, het Zandpad. De ChristenUnie Utrecht drong al lange tijd aan op deze evaluatie, die al afgesproken was in het coalitie-akkoord van 2006. Het prostitutiebeleid in Utrecht kent nog te veel hiaten, zegt Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht: 'Of je nu kijkt naar de zorg, de handhaving, de opsporing of de preventie, er moet het nodige verbeteren.'
Bikker: ,,Dit rapport brengt ons een stap verder. Het is echter cruciaal welk vervolg daar nu aan wordt gegeven. Petje af voor heel veel agenten die nu al hard werken om veiligheid terug te brengen en hulpverleners die prostituees helpen, ook om uit te treden. Betrokkenen werken hard. Maar het beleid is te versnipperd en onvoldoende, dat blijkt nog eens duidelijk uit deze evaluatie. Opsporing en handhaving moeten intensiever en slimmer. De gemiddelde mensenhandelaar laat zich niet afschrikken door camera's of een vergunningstelsel alleen, hooguit verplaatst hij zijn werkterrein. Het college wil intensiever handhaven, dat klinkt goed. Maar dat kan niet zonder extra investeringen. Anders blijft het te veel bij mooie teksten en administratieve maatregelen. Ik ben zeer benieuwd naar de verdere concrete uitwerking, bijvoorbeeld als het gaat om extra politiecapaciteit. De aankondiging van het vergunningstelsel is een goede eerste stap, maar de situatie is zo ernstig dat het daar niet bij kan blijven."
De ChristenUnie Utrecht maakte zich de afgelopen jaren sterk voor uitstaptrajecten. Deze blijken succesvol. ,,Daar zijn we erg blij mee," aldus Bikker. ,,De uitstaptrajecten lopen goed. Afgelopen zomer ben ik op werkbezoek geweest en kreeg dat van alle betrokkenen bevestigd. Tegelijk schrikt men hoeveel vraag er naar is. Ik krijg de indruk dat er veel meer gedaan kan worden op dit gebied. In de gemeente Utrecht moet aanpak van wachtlijsten prioriteit nummer één zijn."
Nu de kaderwet regulering prostitutie in zicht is, hoop de ChristenUnie bovendien dat men gemeenten verplicht om uitstapbeleid te maken. Bikker:,,Tot nu toe gebeurt dat slechts her en der, met behulp van de Anker-gelden." Dit zijn gelden die vorig jaar op initiatief van ChristenUnie-kamerlid Anker in de justitiebegroting zijn vrijgemaakt voor de realisatie van uitstaptrajecten. Bikker: ,,Dat zijn tijdelijke gelden, het zou mij een lief ding waard zijn als we dat goed en structureel regelen. Want dat vrouwen ermee geholpen zijn, dat blijkt."