Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250

Buitengebied in driehoek Borculo-Neede-Eibergen wordt 60 km/uur zone

"Met het instellen van de 60 km zones komen we een forse stap verder naar een veiliger Berkelland!", aldus wethouder Dennis Meijerink

De maximum toegestane snelheid op een aantal wegen buiten de kom wordt nog dit jaar verlaagd tot 60 km/uur. Deze maximum snelheid geldt nu al in het buitengebied ten noorden van Borculo en ten zuiden van Ruurlo. Dit jaar zal er ook een 60 km/uur zone worden ingericht in het buitengebied binnen de driehoek Borculo-Neede-Eibergen. En ook een gebied ten zuiden van Eibergen zal een zone 60 km/uur krijgen. Het gaat daar om de ruime omgeving van de Kiefteweg en de Stokkersweg.

Wegcategorisering

Hiermee voert de gemeente de zogenaamde `wegcategorisering' uit die in nauwe samenspraak met inwoners tot stand kwam. Aan de hand van deze indeling van wegen passen we op den duur in heel Berkelland op wegen waar minder verkeer komt 60 km/per uur (buitengebied) en 30 km/uur (bebouwde kommen) zones in.

Waarom zoveel aandacht aan verkeersveiligheid?

Wethouder Dennis Meijerink van verkeer is hier duidelijk over: "Verkeersveiligheid vormt in Berkelland een niet te onderschatten probleem. Je schrikt echt als je de kille cijfers onder ogen ziet. Zo'n 20 verkeersdoden in vijf jaar alleen al in Berkelland. Om nog maar niet te spreken over de vele ongelukken met letselschade. Het leed is ook dan vaak niet te overzien. De wegcategorisering, waaraan in 2007 met inwoners op interactieve wijze is gewerkt, vormt een belangrijke basis. Door een systematische verdeling te maken, is elke weg beter berekend op zijn functie. Het betreft hier wel een proces van lange adem. De uitvoering van de wegcategorisering pakken we op bij het lopend onderhoud van de vele wegen in Berkelland. Maar met de aanpak in de driehoek Borculo-Neede-Eibergen komen we weer een forse stap verder naar een veiliger Berkelland!"

Werkavonden en inspraak

In 2007 organiseerde de gemeente vier werkavonden waarop inwoners hun ideeën op papier hebben gezet. Daarmee was een concept wegcategorisering gemaakt, die in dit voorjaar van 2008 ter inzage heeft gelegen. Daar zijn ongeveer 60 reacties op gekomen. Ook deze reacties zijn verwerkt waarna de wegcategorisering is vastgesteld.

Wat gebeurde er vervolgens?

De wegcategorisering gebruiken we bij het onderhoud en het beheer van de gemeentelijke wegen. Tijdens de interactieve discussie over de wegcategorisering is gebleken dat velen een maximum- snelheid van 60 km/uur in het buitengebied wensten. Afhankelijk van het onderhoudsschema worden nu 60 km/uurgebieden ingericht. Voor elke 60 km/uur inrichting spreken we met de buurt verder over mogelijke maatregelen.

Dennis Meijerink

" Je schrikt echt als je de kille cijfers onder ogen ziet. Zo'n 20 verkeersdoden in vijf jaar alleen al in Berkelland".

Wegaanpassingen

Wegaanpassingen zijn goedkoper in aanleg als ze worden meegenomen bij wegonderhoud. Het inrichten van 60 km/uur gebied wordt daarom afgestemd op het wegonderhoud. Alleen waar geen nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn, kan 60 km/uur direct worden ingevoerd. In het gebied ten noorden van Haarlo zijn geen nieuwe maatregelen nodig.

Kiefteweg

De Kiefteweg krijgt dit jaar een nieuwe laag asfalt. Daarbij kunnen maatregelen worden meegenomen. Zonder maatregelen zal de snelheid van het autoverkeer op de Kiefteweg onvoldoende afnemen. Er komen kruispuntplateaus op de volgende aansluitingen:

Kiefteweg - Molenweg

Kiefteweg - Hupselse Dwarsweg

Kiefteweg - Stokkersweg

De plateaus kunnen met 60 km/uur goed worden bereden. Bij hogere snelheid zal het plateau voor de automobilist hinder geven.

Stokkersweg

Ook de Stokkersweg, tussen Kiefteweg en Borculoseweg, zal in de zone 60 km/uur worden opgenomen. Deze zone sluit aan op de zone ten noorden van de Borculoseweg. Daarmee ontstaat een groot 60 km/uur gebied.

Inspraak verwerkt

In juni kon op de voorstellen worden gereageerd. De inspraak is verwerkt. En nog dit jaar kan het werk worden gemaakt, zodat het nieuwe 60-km/u gebied nog dit najaar in gebruik kan worden genomen. In het tweede deel van dit BerkelBericht kunt u de officiële publicatie voor de bijbehorende verkeersbesluiten vinden.

Trefwoorden Buitengebied, Wegen
Mutatiedatum 14/09/2009