Ingezonden persbericht
Karavaan van Duurzame voertuigen door 23 gemeenten
De Nederlandse gemeenten hebben de Europese doelstelling overgenomen dat in 2010 in totaal 5,75% van alle motorbrandstoffen moeten bestaan uit biobrandstoffen. Dat dit mogelijk is laat de Fuelswitchkaravaan zien die door Nederland gaat rijden. Deze start maandag 14 september a.s. om 16.00 uur voor de schouwburg Agora in Lelystad. Hiermee is de hoofdstad van Flevoland de eerste van drieëntwintig gemeenten en/of regio's die fungeert als etappeplaats van deze karavaan. De Fuelswitchkaravaan is een optocht van voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijdt. Er rijden zowel voertuigen op aardgas, bio-ethanol en elektriciteit mee, van zowel regionale als landelijke bedrijven en organisaties. Op elke halteplaats van de karavaan heeft de gemeente en/of regio in samenwerking met de betreffende provincie een bijeenkomst georganiseerd voor wagenparkbeheerders van bedrijven en organisaties. Op deze bijeenkomsten krijgen wagenparkbeheerders niet alleen informatie over financieringsmogelijkheden, kosten en klimaatvoordelen, maar in veel gevallen worden hen ook gratis wagenparkscans aangeboden. Organisaties die al voertuigen op alternatieve brandstoffen bezitten, rijden uiteraard mee in de karavaan.
De Fuelswitchkaravaan laat in de Week van de Vooruitgang (13 tot 18 september) en de week erna, de mogelijkheden zien van voertuigen op alternatieve brandstoffen voor auto's, bus en vrachtverkeer die nu al op de markt zijn. Op deze manier wil zij de vraag naar en de kennis over nieuwe, schonere brandstoffen zoals aardgas, bio-ethanol en biodiesel vergroten.
Transitie naar bio-ethanol
De Nederlandse gemeenten hebben de Europese doelstelling overgenomen dat in 2010 in totaal 5,75% van alle motorbrandstoffen moeten bestaan uit biobrandstoffen. Dit is vastgelegd in het Klimaatakkoord tussen gemeenten en Het Rijk. Voor 2020 heeft Europa als doelstelling dat 20% van de motorbrandstoffen uit alternatieve brandstoffen bestaat: 10% aardgas en 10% biobrandstoffen.
Om de transitie van aardgas naar bio-ethanol in de toekomst goed te kunnen maken, is het van belang om nu over te stappen op aardgas. Dezelfde auto's die nu op aardgas rijden kunnen straks moeiteloos overstappen op biogas, als dat in voldoende mate beschikbaar is en vervolgens kunnen ze ook overstappen op waterstof. De meeste auto's hoeven hiervoor niet omgebouwd te worden. Hoewel aardgas een fossiele brandstof is, is er op de korte termijn al winst door een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit.
Voortrekkers
Door het organiseren van de Fuelswitchkaravaan laten de gemeenten, regio's en provincies zien dat zij hun rol als voortrekker serieus oppakken en uitdragen bij het agenderen van klimaatverandering, het ontwikkelen van een visie hierop en het tonen van leiderschap bij het stimuleren van innovatie. Daarnaast laten zij ook zien zelf het goede voorbeeld te geven door met het eigen wagenpark over te stappen op voertuigen die rijden op schone brandstoffen.
Halteplaatsen
De route zal de volgende halteplaatsen aandoen: 14 september Lelystad, 15 september Driebergen en Nieuwegein, 16 september IJmond/Beverwijk en Dordrecht, 17 september Haarlem, 18 september Beuningen en Nijmegen, 19 september Zwolle, 21 september Deventer/Apeldoorn, 22 september Arnhem. De eindhalte is op 23 september op de Ecomobiel vakbeurs in Rotterdam. De grote finale is op 27 september in Zutphen.
De Fuelswitchkaravaan is een initiatief van Het Klimaatverbond, de vereniging van voorlopende lagere overheden op het gebied van klimaatbeleid. Gelijktijdig rijdt er een aparte Fuelswitchkaravaan door de provincie Noord-Brabant onder de naam Haute Voiture - Schoon door Brabant.
Ingezonden persbericht