Innovatieve dienstverlening voor Politie Utrecht


ZALTBOMMEL, 20090914 -- Het is regelmatig in het nieuws geweest; politieagenten moeten vanaf 2009 jaarlijks een fitheidtest afleggen. Agenten die een minder goede conditie hebben, krijgen dan nog drie jaar de tijd om aan de gestelde normen te voldoen. De minister van BZK en de Nederlandse Politie Bond hebben besloten het invoeren van deze verplichting tot nader order uit te stellen, maar duidelijk is wel dat in de nabije toekomst de vrijblijvendheid met betrekking tot `fitheid' voorbij is. Korpsen zullen dan ook consequenties kunnen verbinden aan de uitslagen van de fysieke test.

Reden genoeg voor de korpsen, om de activiteiten en het aanbod van diensten en middelen om fit en gezond te blijven juist nu al goed in te regelen om de komende periode niet voor verassingen te komen te staan.

Vanaf September 2009 is de Politie Utrecht gestart met het Nationaal Gezondheidsplan, een dienstverlening van Intenz-bedrijf in beweging. Het doel van Politie Utrecht is om, naast zo veel mogelijk medewerkers aan het sporten te krijgen, tevens een zo hoog mogelijk slagingspercentage te realiseren voor de fysieke test door gerichte begeleiding.
Esther de Roos, projectteam fit & gezond Politie Utrecht: "Wij hebben gezocht naar een bedrijfsfitnessaanbieder die onder andere voldeed aan de eisen van de LERF certificering en die een goede dekking had. Zo zijn we bij Intenz uitgekomen."

Intenz is een flexibele partner die met haar dienstverlening inspeelt op de vraag vanuit de Politie en hierdoor gewenste innovatieve dienstverlening levert. Samen met EFAA Fitnessopleidingen is Intenz al sinds 2003 de initiatiefnemer en ontwikkelaar van het innovatieve webportal Nationaal Gezondheidsplan en het 4 stappenplan Inzicht - Kennis - Actie - Motivatie. Dit online managementsysteem en deze gestructureerde werkwijze bieden deelnemers en opdrachtgevers 24 uur per dag, 7 dagen in de week de mogelijkheid voortgang van beweegactiviteiten te monitoren en resultaten inzichtelijk te maken. Deze werkwijze geldt als `model of good practice' in de fitness- en healthbranche en wordt door grote zorgverzekeraars als CZ, OHRA en Delta Lloyd gebruikt. Momenteel zijn er ruim 500 fitness- en healthclubs aangesloten en hebben meer dan 100.000 medewerkers van opdrachtgevers en verzekerden toegang tot Nationaal Gezondheidsplan.

Uniek aan de dienstverlening voor de Politie is dat alle gekozen en toegewezen fitness- en healthclubs een training krijgen, verzorgd door EFAA Fitnessopleidingen. Deze training geeft inzicht geven in de fysieke test voor politieagenten en op welke wijze trainingsschema's moeten worden opgesteld zodat zoveel mogelijk agenten zullen voldoen aan de normen voor de fysieke test. EFAA Opleidingen verzorgt al sinds 1986 opleidingen, trainingen en bijscholingen voor fitness instructors, personal trainers, managers en ondernemers. De fysieke testen voor politie zijn zeer specifiek en de voorbereidingen en begeleiding van de agenten vergt een andere wijze van begeleiding dan die fitness- en healthclubs gewend zijn te geven. Zo zijn reguliere training en begeleiding vaak gericht op lange duur, met bijvoorbeeld als doel afvallen, en ligt het accent bij de fysieke test van de Politie op kort en explosief presteren.

Door fitness- en healtclubs te informeren, trainen en bekend te laten worden met de fysieke testen kunnen zij heel gericht de agenten begeleiden in het behalen van de doelstellingen. Dit doen zij middels unieke samengestelde trainingsprogramma's gericht op de 4-stappenmethodiek Inzicht - Kennis - Actie - Motivatie. Deze methodiek kan daarnaast zelfstandig gebruikt worden ter ondersteuning van activiteiten in de vrije tijd, maar wordt tevens succesvol toegepast binnen de trainingprogramma's in de fitness- en healthclubs.

Het biedt de mogelijkheid om online verschillende analyses in te vullen, adviesrapporten vanuit gerenommeerde instanties te ontvangen en kennis op te doen over een gezonde leefstijl. Zo vormt het bedrijfsplatform hét gezondheidsportaal voor de gehele organisatie en heeft de opdrachtgever te maken met één aanspreekpunt.
Esther de Roos: "Het voordeel van de dienstverlening van Intenz is dat collega's gebruik kunnen maken van bedrijfsfitness. Iets wat voorheen lastig en tijdrovend was geweest, omdat je met alle sportscholen afzonderlijk contacten zou moeten afsluiten om zo binnen de fiscale mogelijkheden te blijven."
Intenz maakt de afspraken met de fitness- en healthclubs, zorgt voor goede opleiding en training en voor de volledig geautomatiseerde administratieve afhandeling met optimaal fiscaal voordeel.

Werkgevers mogen het fitnessabonnement volledig vrijgesteld vergoeden aan medewerkers of de kosten voor het abonnement (gedeeltelijk) inhouden op het bruto salaris. Het salaris van de medewerker wordt door de eigen bijdrage voor bedrijfsfitness lager. Over dat deel hoeft u als werkgever óók geen sociale lasten af te dragen. René Sielhorst, directeur Intenz: `Werkgevers kunnen fitness kostenneutraal aanbieden en bij een aardige deelname, van rond de vijf procent, kunnen zij er zelfs financieel voordeel op behalen. Het voordeel voor de medewerker is een veel goedkoper abonnement op de sportschool."

Intenz





Ingezonden persbericht