Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Amsterdam
PERSBERICHT
14 september 2009/15
Nieuwe array-databasetechnologie voor de wetenschap
Wetenschappelijke experimenten en simulaties produceren enorme hoeveelheden gegevens die georganiseerd, beheerd en geanalyseerd moeten worden. Databasetechnologie zou hierbij grote voordelen kunnen bieden. Toch wordt deze nog niet vaak ingezet, onder andere omdat wetenschappelijke gegevens in een andere structuur zijn opgeslagen dan die van databases. Alex van Ballegooij, promovendus van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, ontwierp een nieuwe taal, RAM, waarmee een brug geslagen kan worden tussen onderzoeksdata en relationele databases. Hij promoveert op 17 september aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift: 'RAM: Array Database Management through Relational Mapping'. Het doel van zijn onderzoek is de realisatie van een array database-achitectuur. Voor dit onderwerp is momenteel internationaal veel belangstelling.
In tegenstelling tot eerdere initiatieven om een array database-architectuur te ontwerpen, is het bij Van Ballegooijs aanpak niet nodig om een heel nieuw databasesysteem te ontwikkelen of een bestaand systeem intern aan te passen. De onderzoeker hergebruikt bestaande technologieën door relational mapping: het representeren van nieuwe structuren en operaties in een taal die een relationeel databasemanagementsysteem begrijpt. Hij gebruikte daarbij array-structuren: rechthoekige structuren, zoals een matrix, een kubus of een blok. Wetenschappelijke gegevens en multimedia zijn hierin makkelijker op te slaan en te doorzoeken dan in traditionele tabellen (records). De informaticus implementeerde zijn methode op het door het CWI ontwikkelde MonetDB-databasesysteem en testte het met een multimediazoekapplicatie.
Tot nu toe ontwikkelden onderzoekers vaak hun eigen systemen voor dataopslag. Met het nieuwe systeem kunnen de innovaties en voordelen van databasetechnologie ingezet worden, net zoals de zakelijke wereld dat nu al doet. "Dit soort onderzoek kan databasetechnologie helpen om voet aan de grond te krijgen in de wetenschappelijke wereld", aldus de promovendus. Het beheersen van de data-explosie is een speerpunt van het CWI. Dit onderzoek is daar een goed voorbeeld van.
Centrum voor Wiskunde en Informatica