Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Voorwaarden participatieplaatsen vastgesteld in Utrecht Het college is vandaag akkoord gegaan met de richtlijn Participatieplaatsen waarin de voorwaarden staan waaraan een participatieplaats moet voldoen. Ook bevat de richtlijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een participatiepremie. Een participatieplaats is een werkplek waar mensen met een bijstandsuitkering kunnen werken met behoud van uitkering. Met dit werk doen mensen vaardigheden op die hun kans op een betaalde baan vergroten. Zij krijgen extra begeleiding en een beloning van maximaal ¤ 300 per zes mmaanden.

Iemand komt in aanmerking voor de participatiepremie als hij of zij zes maanden op een participatieplaats heeft gewerkt die aan de volgende voorwaarden voldoet:
* Het gaat om onbbetaald werk met behoud van een WWB-uitkering.
* Het gaat om minimaal 16 uur peer week.

* Het werk is onderdeel vvan een re-integratietraject waarover afspraken gemaakt zijn met de klantmanager of het re-integratiebedrijf.
* Er is begeleiding bij het werk vanuit de klantmanager of het re-integratiebedrijf.

Iedereen die werkt op een participatieplaats komt automatisch in aanmerking voor de premie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 50 tot 75 Doe Mee-banen die de gemeente gecreëerd heeft in 2009. Halverwege 2010 wordt het aantal participatieplaatsen uitgebreid tot maximaal 200. Bijstandsgerechtigden die in het kader van hun re-integratie vrijwilligerswerk doen dat voldoet aan bovenstaande voorwaarden krijgen binnenkort een beschikking met de hoogte van hun premie. Naar verwachting komen maximaal 150 mensen uit deze groep in aanmerking voor een participatiepremie.

De richtlijn Participatieplaatsen komt voort uit de re-integratienota 'Aan de Slag 2009-2011' die deze zomer is vastgesteld door de Raad. De Participatiewet en daarmee de verordening zijn per 1 januari 2009 van kracht geworden. De premies worden indien van toepassing met terugwerkende kracht uitgekeerd.



Gemeente Utrecht