2009 | 145
14 september 2009
Rotterdam neemt verdergaande stappen in bestrijding hypotheekfraude
Rotterdam start pilot met Kadaster en Ministerie van Justitie
Op maandag 14 september 2009 hebben burgemeester Aboutaleb en wethouder Karakus, samen met minister Hirsch Ballin van Justitie en voorzitter Burmanje van de Raad van Bestuur van de Dienst voor het Kadaster en de openbare registers, het startsein gegeven voor de pilot Rotterdam "De Fraude Voorbij".
Gedurende deze pilot zoekt het kadaster Rotterdam actief naar zogenaamde 'ongebruikelijke transacties'. Deze transacties kenmerken zich door verkopen van woningen binnen een half jaar na aankoop. Maar ook door onverklaarbare prijsstijgingen binnen zeer korte tijd.
Onregelmatigheden komen snel aan het licht door het systematisch onderzoeken van alle onroerend goed transacties binnen een bepaalde periode en door het gebruikmaken van de WOZ-waarde van een pand door taxateurs en hypotheekverstrekkers. Ook zullen taxaties en taxateurs op het NWWI-keurmerk (Nederlands Woning Waarde Instituut) worden gecontroleerd. Een andere belangrijke afspraak is de informatie-uitwisseling tussen notarissen en hypotheekverstrekkers als een pand binnen een half jaar na aankoop wordt doorverkocht. Er kan zelfs worden overgegaan tot vergelijking van legitimatiebewijzen en koopovereenkomsten. De pilot loopt tot 14 september 2010.
In de 'Alijda-Panden aanpak' werkt de gemeente samen met politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Die samenwerking vindt zijn basis in het Actieprogramma Maatschappelijke Integriteit. In dit actieprogramma ligt de nadruk op het zichtbaar maken van de raakvlakken tussen onder- en bovenwereld. Alijda heeft de afgelopen jaren zo'n 1000 fraudezaken aan het licht gebracht. In 2006 sloot Rotterdam met partners een Samenwerkingsconvenant Aanpak Malafide Eigenaren Rotterdam. De praktijk van deze aanpak heeft uitgewezen dat het probleem hardnekkig en complex is. Eind 2007 presenteerde Rotterdam daarom verdergaande maatregelen om een eind te maken aan hypotheekfraude.
Gemeente Rotterdam