Gemeente Voerendaal

\ 14/9/2009 - Meeste Zuid-Limburgse 55-plussers voelen zich gezond! In het najaar van 2008 verzonden de twee Limburgse GGD'en naar ruim 21.000 Limburgse 55-plussers een gezondheidsenquête. Hierop werd massaal gereageerd. Onlangs zijn de eerste resultaten van deze enquête aan de gemeenten gepresenteerd. Een belangrijk gegeven is dat de meeste 55-plussers in Zuid-Limburg zich gezond voelen.

Eerste onderzoek naar gezondheid 55-plussers
Het was voor het eerst dat de GGD Zuid Limburg en de GGD Limburg-Noord een onderzoek uitvoerden naar de gezondheid, leefstijl en welzijn en zorg van zelfstandig wonende 55-plussers. De groep 55-plussers groeit en met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het voor de gemeenten belangrijk om te weten hoe het ervoor staat met gezondheid, welzijn en zorg van hun senioren. Op basis van de uitkomsten van de 55-plus enquête kan door de gemeenten en de GGD specifiek ouderenbeleid worden ontwikkeld. Bekend is dat ook in deze doelgroep bevordering van gezond leven bijdraagt aan kwaliteit van leven en meer gezonde levensjaren.

Enkele onderzoeksresultaten

Van de Zuid-Limburgse 55-plussers voelt 69% zich gezond. Dit neemt niet weg dat 80% van de 55-plussers te kampen heeft met een of meerdere chronische aandoeningen zoals onder andere hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Overgewicht is ook bij de 55-plussers een zwaarwegend probleem. Het komt voor bij zes van de tien Zuid-Limburgse 55-plussers. De toename van overgewicht en gezondheidsproblemen bij senioren wordt mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, zoals roken (20%), overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en onvoeldoende bewegen. Overmatig alcoholgebruik (meer dan 21 glazen/week bij mannen en meer dan 14 glazen/week bij vrouwen) komt voor bij 10% van de senioren. 65% eet dagelijks minder dan 200 gram groente en 60% minder dan twee stuks fruit. 40% van de senioren heeft wekelijks te weinig lichaamsbeweging. Ook psychische klachten zoals angststoornissen, depressies en eenzaamheid bezorgen veel senioren kopzorgen. Zo voelt bijna een op de tien senioren zich ernstig tot zeer ernstig eenzaam. En heeft 7% een hoog risico op een angststoornis of een depressie. Ondanks deze resultaten vindt driekwart van alle 55-plussers dat men gezond leeft. Een op de tien senioren ontvangt mantelzorg. En een op de tien 55-plussers is zelf mantelzorger. Van de mantelzorgers voelt 19% zich tamelijk tot zwaar overbelast.