Voedsel en Waren Autoriteit

Mabele of pimba (kalebaskalk) vormt gezondheidsrisico voor ongeboren kind

14 september 2009 - nieuwsbericht

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat kalebaskalk, verkrijgbaar onder diverse namen zoals mabele of pimba, veel te hoge concentraties dioxines en/of metalen bevatten. In een aantal onderzochte producten was de dioxine concentratie zo hoog, dat de gezondheidsnorm voor langdurige blootstelling bij de geschatte inname, 20 tot 30 maal kan worden overschreden. Kalebaskalk wordt ingenomen tegen ochtendmisselijkheid door sommige zwangere vrouwen van Afrikaanse of Surinaamse afkomst. Als kalebaskalk met een te hoge concentratie dioxine of metalen gedurende enkele maanden wordt ingenomen, kan dat schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De baby kan te vroeg worden geboren, te weinig wegen of de (lichamelijke en/of verstandelijke) ontwikkeling van het kind kan achterblijven. Ook de zwangere vrouw kan door het gebruik van kalebaskalk negatieve gezondheidseffecten ondervinden.

Kalebaskalk is wisselend van samenstelling. Het kan een mengsel zijn van kalk, klei, modder of as. De verkoop verloopt via toko's en is sterk teruggelopen. De omvang van de markt is echter niet bekend omdat het nu vooral 'onder de toonbank' bij toko's wordt verkocht. Het bureau Risicobeoordeling van de VWA vindt het resultaat van het onderzoek echter dusdanig zorgwekkend dat zij de ministers van VWS en LNV adviseert aanvullende maatregelen te treffen, zoals het waarschuwen van de doelgroep via een folder en het toezicht blijven houden op het beperkte aanbod in de toko's.

Ontslakkingsklei
De VWA heeft naast kalebaskalk ook minerale klei onderzocht die wordt gebruikt als ontslakkingsmiddel door mensen die hun lichaam willen ontdoen van afval- en gifstoffen. Dit product heeft een bredere gebruikersgroep en wordt verkocht in reformzaken, natuurvoedingswinkels of via internet. In veel onderzochte ontslakkingsmiddelen kwamen eveneens te veel dioxines en/of metalen voor. Mensen lopen een gezondheidsrisico als zij langdurig of herhaaldelijk deze ontslakkingsmiddelen gebruiken. Er zijn ook ontslakkingsmiddelen te koop die niet of minder verontreinigd zijn. Het bureau Risicobeoordeling van de VWA adviseert het gebruik van ontslakkingsmiddelen te bespreken met de detailhandel.

Het bureau Risicobeoordeling van de VWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de Wet worden uitgebracht aan de ministers van LNV en VWS.

Ter informatie:

* Advies bureau Risicobeoordeling inzake chemische contaminanten in minerale klei