Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Sluiting acuut brandgevaarlijk pand Hoofdstraat Hoogezand (persbericht 047, 2009)

Het complex aan de Hoofdstraat 273 tot en met 279 in Hoogezand is vrijdag 11 september 2009 om 12.00 uur gesloten. De veiligheid en de gezondheid van de bewoners waren namelijk ernstig in het geding. De gemeente heeft de sluiting zelf uitgevoerd, aangezien de eigenaar van het complex, de heer R. Berg, geen medewerking heeft verleend. De gemaakte kosten zijn voor zijn rekening. Er was nog één bewoner aanwezig en deze heeft het pand verlaten. De verhuurder is verantwoordelijk voor het pand en het gebruik ervan. De consequenties van deze sluiting voor de huurder komt voor rekening van de verhuurder.

Het pand voldeed bouwkundig op vele punten opnieuw niet aan de brand- en andere veiligheidseisen. Het gebruik van het pand door de bewoner en de bezoekers zelf was ook brandonveilig. Zo waren rookmelders, brandblusmiddelen en vluchtwegaanduidingen verwijderd. Op verschillende plekken in het pand was er sprake van aanzienlijke hoeveelheden rommel en afval. Eerder, begin januari 2008, is een soortgelijke situatie op dit adres geconstateerd, waarop ook met sluiting van het complex is gereageerd.

Â

De zaak kwam nu aan het rollen na een controle op de voorzieningen die in het voorjaar van 2008 zijn aangebracht om de toenmalige overtredingen te beëindigen. Op 8 september 2009 hebben toezichthouders van de Brandweer en Bouw- en Woningtoezicht opnieuw overtredingen van wet- en regelgeving vastgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de eigenaar vervolgens op dezelfde dag bestuursdwang opgelegd.

De gemeente heeft ervoor gezorgd dat het gebouw niet meer bewoond is, de (hoofd-)toevoer van gas en elektriciteit zijn afgesloten en de toegang op de begane grond tot het trappenhuis is vandaalbesten-dig dicht gemaakt. De heer Berg mag het pand niet meer laten gebruiken, zolang de overtredingen voortduren. Tot die tijd blijft de bestuursdwang door de gemeente van kracht.

Het college van Burgemeester en Wethouders geeft de hoogste prioriteit aan het beëindigen van acuut gevaarlijke situaties. Daarom is er in dit geval gekozen voor een snelle procedure en een korte periode om aan de onveiligheid een einde te maken.

Â

In onze gemeente zijn ongeveer 20 panden die worden gebruikt voor kamerverhuur. Onderzoek moet uitwijzen in welke staat zij zich bevinden, of er sprake is van overlast en of de veiligheid en gezondheid van de bewoners in het geding zijn. De gemeente gaat de in 2008 vastgestelde regels voor kamerverhuurpanden en de landelijke regelgeving in de komende tijd streng toepassen. Wanneer deze regels geen oplossing bieden voor structurele overlast dan is de gemeente bereid panden voor langere tijd te sluiten op grond van de gemeentewet (artikel 174a âwet Victioriaâ).