LEI

Vroegtijdige signalering van Opogona in siergewassen nu mogelijk

14 sep 2009
Onderdeel: Plant Research International

Feromoonvallen beschikbaar voor praktijkgebruik

Onderzoekers van Wageningen UR hebben een nieuw seksferomoon ontdekt dat aantastingen en besmettingen van de bananenboorder (Opogona sacchari) moeiteloos en specifiek aantoont in een groot aantal siergewassen. Door toepassing van dit nieuwe seksferomoon in een feromoonval kunnen telers de bananenboorder vroegtijdig signaleren en kunnen ze tijdig specifieke maatregelen inzetten.

Foto: Opogona sacchari; bananenboorder (vrouwtje). Bron: Plantenziektenkundige Dienst, Wageningen

Na onderzoek door Plant Research International, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is recent de samenstelling van het seksferomoon van Opogona sacchari opgehelderd. Dit specifieke feromoon bleek ten opzichte van andere soorten vlinders lastig te identificeren. Het geïdentificeerde seksferomoon is de afgelopen maanden met goed resultaat getest op verschillende sierteeltbedrijven in oorsprongsgebieden. De onderzoekers hebben in deze experimenten vastgesteld dat Opogona niet ver vliegt waardoor grote plaatselijke verschillen kunnen ontstaan in valvangsten. In de directe omgeving van een deltaval met grotere aantallen gevangen motten bleek dan een infectie te zitten.

Opogona sacchari is een (sub)tropische mot die met geïmporteerd plantenmateriaal Nederland binnenkomt en die schade veroorzaakt in de bedekte teelt van een groot aantal siergewassen. Waardplanten van de bananenboorder zijn: Aechmea, Alpinia, ananas, Araucaria, bamboe, banaan, Beaucarnea, Begonia, Bougainvillea, Bromeliaceae, Cactaceae, Capsicum, Chamaedorea, Cordyline, Dieffenbachia, Dracaena, Euphorbia pulcherrima, Ficus, Gloxinia, Heliconia, Hippeastrum, maïs, Maranta, Pachira, Philodendron, Saintpaulia, Sanseveria, Strelitzia, suikerriet en Yucca.
Opogona sacchari; rups van de bananenboorder. Bron: Plantenziektenkundige Dienst, Wageningen

In de Europese Unie heeft Opogona sacchari een quarantaine-status. Dit betekent dat dit organisme niet mag worden geïmporteerd of verspreid en dat de rups en mot bestreden moeten worden als deze in Nederland worden aangetroffen. De aanwezigheid van Opogona sacchari in sierplanten kan een serieuze bedreiging vormen voor de Nederlandse export van sierplanten. Het is dus van groot belang dat Nederland kan garanderen dat hier gekweekt en in de handel gebracht plantmateriaal vrij is van Opogona sacchari.

De mot komt van oorsprong uit de vochtige tropische en subtropische gebieden in Afrika. Buiten deze gebieden kan Opogona sacchari zich alleen in kassen handhaven. De bananenboorder wordt gevonden op verschillende Afrikaanse eilanden, in West-Afrika (Nigeria), op de Canarische eilanden en Madeira, in Midden- en Zuid-Amerika en in Europa en Florida.

---

Contact
Meer informatie:
Nora de Rijk, Communicatie Plant Research International nora.derijk@wur.nl
0317 - 480744