Gemeente Edam-Volendam

Open Monumentendag 2009

Open Monumentendag 2009 Op zaterdag 12 september opende wethouder Emile Karregat de Open Monumentendag 2009 bij de Visafslag te Volendam. Tijdens zijn speech vertelde de wethouder o.a. over het monumentenbeleid dat de gemeente wil gaan opzetten:

´Vorig jaar hielden we de opening in de Stolphoevekerk die toen 350 jaar bestond. Dit jaar doen we dat in de Visafslag. De Visafslag is een belangrijk gebouw voor de visserijhistorie van Volendam. En dat er een historie is mag duidelijk zijn, want al in 1661 werd de eerste buitenhaven aangelegd. Die haven was ongeveer gesitueerd tussen de plaats waar nu Brasserie Cathrien staat en de huidige visafslag. Die buitenhaven bestond uit twee houten pieren in zee. In het midden kwam toen al een afslaghuisje te staan waar de vangst kon worden verkocht.

Door diverse stormen en andere natuurrampen moest de haven telkens opnieuw worden aangelegd en verdween de visafslag richting Amsterdam. Vanaf 1901 werd dit weer vanuit Volendam gedaan. De huidige Visafslag werd gebouwd in 1934 en vanaf dat moment stond dit gaaf bewaard gebleven monument "op de kaart"......en dat zeg ik niet voor niets, want het landelijke thema dit jaar is "op de kaart". En dat thema is niet alleen voor de Visafslag maar ook voor onze gemeente, zeer toepasselijk en ik zal u uitleggen waarom.

Vorig jaar kondigde ik tijdens de opening van de Open Monumentendag aan dat wij het Monumentenbeleid belangrijk vonden en daar ook meer mee wilden gaan doen; we zouden bijvoorbeeld geld vrijmaken om iemand met kennis van zaken op monumentengebied aan te stellen, zodat we ook inhoud konden geven aan onze ambities. Dat is, met instemming van de gemeenteraad, inmiddels gebeurd.

Voor komend jaar willen we de gemeenteraad voorstellen geld vrij te maken om echt inhoud te geven aan het beleid zelf waar de burger ook daadwerkelijk iets van gaat merken. Zo willen we monumentenbeleid op gaan stellen en zeker voor de Oude kom Volendam een inventarisatie maken van welke panden een beschermde status kunnen krijgen als gemeentelijk monument. Deze panden zullen dan door een architectenhistoricus worden beschreven. Op die manier willen we voorkomen dat er nog meer historie verloren gaat.

Ik realiseer me direct dat er nog best een weg te gaan is, maar op deze manier hopen wij als college ons cultuur- historische erfgoed echt "op de kaart" te houden.

Zo doen het college van burgermeester & wethouders en de gemeenteraad hun best, maar wie minstens net zoveel inspanning verrichten zijn de honderd vrijwilligers die deze dag mogelijk maken. Hierdoor krijgt het grote publiek een kans om in directe zin in aanraking te komen met de prachtige panden die in onze gemeente staan.

Namens het college wil ik al die vrijwilligers -en in het bijzonder het organiserende comité- enorm bedanken voor hun inzet. Zonder hen zou deze dag niet mogelijk geweest zijn.

Ik wens iedereen een bijzonder fijne dag en veel kijkplezier.´

Emile Karregat, Wethouder Monumentenbeleid