De Unie


14/09/2009
Sociaal Plan én verlengen cao geeft rust bij ING Vakbond De Unie is tevreden over het met ING bereikte onderhandelingsresultaat over verlenging van de cao én het Sociaal Plan. âMet deze verlenging weten 26.000 ING-medewerkers waar ze aan toe zijn tot 2012â zegt Unie-belangenbehartiger Emanuel Geurts.

Met de reorganisatie van de verzekeringspoot van ING in het vooruitzicht en de aanstaande terugkeer van (oud-ING) personeel van R.R. Donnely lag er een enorme druk op partijen om het huidige Sociaal Plan met einddatum 1 januari 2010 te verlengen. Dat is nu gelukt. Geurts benadrukt dat ING ondanks de moeilijke tijden gehouden blijft aan het uitgangspunt âVan werk-naar-werkâ tot aan 1 januari 2012.

Voor De Unie is âvan werk-naar-werkâ geen loze kreet. Als een medewerker op een andere plek verder kan, dat is voor alle betrokken partijen de beste uitkomst. De Unie kan daar haar kennis, kunde en netwerk op inbrengen met onder andere loopbaanadvies en maatwerkoplossingen die hout snijden.

De CAO-verlenging zorgt, behalve de eerder overeengekomen loonsverhoging van 1% per januari 2010, voor een loonsverhoging van 1 % per september 2011. Naast koopkrachtbehoud zijn er ook afspraken gemaakt over gebruik van het employability-instrument. De ervaringen die er mee zijn opgedaan in het kader van het Sociaal Plan worden nu beter in het reguliere werkproces opgenomen.

âGelet op de veranderde financiële positie van ING is gebleken dat dit het maximaal haalbare resultaat is dat wij voor het personeel konden bereikenâ, aldus Geurts.