Gemeente Sneek


bezoeken sneek

Japanse scholieren bezoeken Sneek

Acht Japanse leerlingen uit Kurobe brengen vanaf maandag 14 september een bezoek aan Sneek. Dit bezoek is onderdeel van het uitwisselingsproject tussen de zustersteden Sneek en de Japanse stad Kurobe. De scholengemeenschappen Bogerman Sneek en RSG Magister Alvinus verlenen hun medewerking aan dit uitwisselingsproject. Andere partners zijn de Japanse ritsenfabriek YKK en woningstichting De Wieren.

Vorig jaar bezochten acht Sneker leerlingen en hun begeleiders een bezoek aan Kurobe in Japan. De Snekers verbleven in gastgezinnen en konden zich zo helemaal in de Japanse cultuur onderdompelen. En nu is het weer de beurt aan de Japanners om Sneek aan te doen.

In 1970 legden Sneek en Kurobe hun zusterstadrelatie officieel vast. Deze relatie kwam tot stand nadat de Japanse ritssluitingenfabriek YKK in 1964 een eerste Europese vestiging opende in Sneek. Het hoofdkantoor stond in Kurobe. Sneek was hier erg mee ingenomen, want veel andere bedrijven volgden het Japanse voorbeeld. Op die manier droeg de ritssluitingenfabriek er aan bij dat Sneek tot een van de grootste werkgelegenheidscentra in Fryslân is uitgegroeid.

Officiële ontvangst op stadhuis
Op dinsdag 15 september worden de Japanse scholieren met hun begeleiders en gastgezinnen om 11.00 uur officieel welkom geheten door burgemeester drs. A.A.M. Brok in de Grote Raadzaal van het Stadhuis. Ze kunnen dan ook een kijkje nemen in de Kurobekamer in het stadhuis. Hier bevindt zich een Japanse expositie van geschenken die in de loop der jaren vanuit Japan ontvangen zijn. Na de ontvangst op het stadhuis zullen de leerlingen bij Woudsend onder begeleiding van Vinea-zeilinstructeurs les krijgen in zeilboten van het type Valk.

Bezoek aan scholengemeenschappen in Sneek
Op woensdag 16 en donderdag 17 september brengen de scholieren een bezoek aan de scholengemeenschappen Bogerman (woensdag) en RSG Magister Alvinus (donderdag). Daar krijgen ze mee hoe een dag op een Nederlandse school er uit ziet. Ook doen ze mee aan sport- en muzieklessen.

Japanse avond
Woensdagavond 16 september wordt een speciale Japan-avond georganiseerd. Scholieren, gastgezinnen en andere genodigden krijgen op deze avond een kijkje in de Japanse cultuur. Het Bogerman Kamerorkest is ook aanwezig om de avond muzikaal te omlijsten.

Kolkconcert
Vrijdagavond zijn de Japanse gasten in hun kimono en hun gastgezinnen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het Sneker Simmer Kolkconcert. De volgende ochtend vertrekt het gezelschap naar Amsterdam. Hier wordt het Anne Frankhuis bezocht en maakt de groep een vaartocht met een rondvaartboot door de grachten van de hoofdstad. Zondag vertrekken de gasten uit Kurobe weer naar huis. Het busvervoer wordt aangeboden door woningstichting De Wieren, die dergelijke initiatieven al enkele jaren ondersteunt.