Ministerie van Defensie

Bronbeek op de kaart - Open Monumentendag

Datum: 13 september 2009 Tijdstip: 10.00 - 17.00 uur Locatie: Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

`Op de kaart' is het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag. Bronbeek biedt die dag een afwisselend programma.
* In de lezingen `Door het ijs naar Indië' om 13.00 een 15.00 uur staat de zeventiende-eeuwse kaartenmaker Plancius centraal.
* Gidsen brengen in rondleidingen over het landgoed Bonbeek om 12.00, 14.00 en 16.00 uur de geschiedenis van Bronbeek en de vroegere kolonie Nederlands-Indië tot leven.
* Voor kinderen is er een schatkaart, waarmee zij Bronbeek spelenderwijs kunnen verkennen.

Door het ijs naar Indië

Wereldkaart door Petrus Plancius.

Petrus Plancius speelde in de 17e eeuw een rol in het ontdekken van de zeeroutes naar Oost-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Rond 1600 zoekt de jonge Republiek een weg om rechtstreeks aan specerijen te komen. De wereld is grotendeels in kaart gebracht, maar er zijn nog hiaten. Kaarten wijzen uit dat de kortste weg naar Oost-Indië over de Noordpool gaat. Plancius, wiens kaarten hem een man van gezag hebben gemaakt, redeneert dat de Poolzee goed bevaarbaar is "omdat de middernachtzon in de IJszee zoveel kracht heeft, dat zij het zeewater eerder in zout zou veranderen, dan in ijs".

Eppo Steenhuisen vertelt het verhaal hoe de Hollanders en Zeeuwen met hulp van de gedreven Plancius de weg naar Indië vonden, met vallen en opstaan, gestolen zeekaarten, mislukte en geslaagde expedities.

Prentbriefkaarten en schatkaarten

Volwassenen krijgen een beeld van de geschiedenis en de voormalige kolonie Nederlands-Indië in rondleidingen over het landgoed. De gidsen maken daarbij onder meer gebruik uitvergrote historische prentbriefkaarten die in het park staan opgesteld. Gezinnen kunnen zich doorlopend op avontuurlijk wijze uitleven met een schatkaart, die leidt naar een schatkistje.