KNHS

Eerste titel voor ervaren Robin Breunis
13 september 2009

GORSSEL (KNHS) Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Semper Fidelis organiseerde voor de 25e keer een samengestelde wedstrijd in Gorssel. Dit feest werd opgeluisterd door de KNHS-kampioenschappen eventing voor ponys. Robin Breunis pakte de titel in de klasse Z met Black Dancer. De zestienjarige amazone uit Hattem, die met haar andere pony Knock Out al drie EKs reed, was dolblij. Dit is mijn eerste nationale KNHS-titel.

Breunis begon de wedstrijd sterk met een tweede plaats in dressuur. Koploopster Sophia Sleeman kon haar positie met Sulaatiks Movie Star (v. Burley Moon River) in het springparcours en de cross niet vasthouden. Breunis voltooide de wedstrijd daarentegen vlekkeloos. Alleen in de cross liep ze twee seconden tijdsoverschrijding op. De cross was best pittig. Er waren aparte hindernissen, je moest voortdurend goed opletten. Black Dancer pakte heel fijn aan, ik ben tevreden over haar. Ik wist niet zeker of haar conditie goed genoeg was. Ik heb dit jaar eerst alle aandacht op Knock Out gericht voor het EK, aldus de jonge amazone, die met C&R Venetië ook al is opgenomen in het B-kader van de junioren. Ik heb rustig gereden. Op het laatste pad trok ik een eindsprint en dat deed Black Dancer heel makkelijk. Met haar conditie zat het wel goed. Black Dancer is een negenjarige, paardgefokte merrie (D-Day x Kommandeur). Ze is heel veelzijdig en super lief. Ze heeft veel kwaliteit én is een echte kinderpony. Ze past zich aan aan de ruiter. Bij mij is ze veel pittiger dan bij een klein kindje.

De enige die de cross binnen de tijd aflegde was Tony van Gaalen uit Naarden met Fireball. De zeventienjarige ruiter finishte daarmee op de tweede plaats. Gezien de resultaten van dit jaar dacht ik dat ik wel kans had op een goede klassering. Maar onze voorbereiding was niet optimaal. De cross was zwaar, echt een kampioenschap waardig. Fireball liep geweldig. Hij vindt crossen erg leuk. De MBO-student leidde de inmiddels tienjarige vosruin zelf op. Ik was tien en zeven jaar lang hebben we alles samen gedaan en veel bereikt. Het zal het meest pijnlijk zijn als hij straks weg gaat, aldus Van Gaalen die overstapt naar de paarden. Hoewel hij in Naarden woont, maakte hij deel uit van de winnende equipe van Zuid-Holland. Ik volg al jaren crosstraining bij Michiel Brons, vandaar. Ook de bronzenmedaille winnares van de klasse Z, Milou de Hoon uit het Belgische Baarle-Hertog met Camilla van Stal Romano (v. Apollo van Heel), maakte deel uit van het kampioensteam. Net als Pascalle de Bruin (Hellevoetsluis) met Boy, de nummer drie uit de klasse M en Jet van t Zelfden (Heerjamsdam) met Bonny. Zij werd 24e in de klasse L.

Helemaal weg van
Pascalle de Bruin moest in de klasse M twee oud-kampioenen voor laten gaan. Lonneke Klein Willink (Gelselaar), vorig jaar Z-kampioene met haar tweevoudige EK-pony Medusa en Edith Chardon, de M-kampioene van 2009. Medusa van de bijna zestienjarige Klein Willink liep begin dit jaar een trainingsachterstand op en miste daardoor het EK. Maar de amazone heeft in de E-pony Utah Dawn (v. Larino) een nieuwe troef. Met een goede dressuurproef, derde in de tussenstand, legde ze een goede basis voor de overwinning. Het foutloze springparcours bracht haar aan kop en de paar tijdfouten in de cross kon ze zich permitteren. Dressuurwinnares Edith Chardon (14) verspeelde de titel in het springen (12 strafpunten) en cross (14 seconden overschrijding). Chardons pony Bovenheigraafs Carlo (v. Molenaars Golden King) was lang uit de running vanwege een blessure. We hebben hem goed de tijd gegeven om te herstellen, anders loop je er telkens weer tegenaan. Maar we zijn weer helemaal terug in de sport. Ik ben zeer tevreden over Carlo, over mezelf iets minder. Bij het laatste minutenpunt was ik veel te vroeg, dus heb ik even ingehouden. Ik deed te lang rustig aan en keek te laat op mijn klok om dat nog te herstellen. Stom, dat kost me de overwinning. De amazone gaat binnenkort Z starten en mikt volgend jaar op het EK.
Voor Klein Willink zit de ponytijd er bijna op. Het liefst wil ze Utah Dawn meenemen naar de paarden. Ze is 1,55 m en ik denk dat ze het aankan. Ze springt Z, de hoogte is geen probleem. In het begin had ze wat watervrees, maar dat lijkt over. Utah gaat altijd door en kijkt nergens naar. Ze is heel stoer. Eigenlijk zou ik met haar stoppen, maar ze is de laatste tijd zo hard vooruit gegaan. Dat zou zonde zijn. Haar eigenaar Jan Kelderman bracht haar eigenlijk bij ons voor het springen. Mijn broer Mike reed haar tot hij te groot werd. En ik ben meer van eventing. Jan wilde eigenlijk niet, maar nu is hij er ook helemaal weg van.

Niet écht crossen
De cross van de klasse L leverde de deelnemers weinig problemen op. Een goede dressuurklassering, foutloos springen en crossen was nodig om een hoge klassering te bereiken. Dressuurwinnares Michelle Dam verspeelde de titel bijvoorbeeld in het springparcours (9 strafpunten). Ze croste wel foutloos binnen de tijd met haar bonte Sky Dancer en werd uiteindelijk achtste. Leontine Bruin, ondanks haar twaalf jaar al heel ervaren, was in de cross net te langzaam met Scapa SB en dat kostte haar de titel. Nina Knape (Ouddorp) voegde met de negenjarige Anydale For Pleasure (v. Anydale Ron) geen enkel strafpunt aan haar dressuurscore toe en won. Knape is pas elf. Haar broer Niels nam vorig jaar aan het EK Ponys deel in de discipline eventing, maar hij geeft de voorkeur aan springen. Ik vind eventing leuker. Dan doe je alles: dressuur, springen en cross. Maar dat is niet écht crossen, hoor, benadrukt de jonge amazone. Ze kreeg For Pleasure twee jaar geleden. Hij was M-dressuur en M-springen, in de cross heb ik hem zelf opgeleid.

Auteur: Petra Baas

Uitslag KNHS kampioenschap eventing voor ponys : Gorssel, 12 september 2009

Klasse Z:

1. Robin Breunis (Hattem) Black Dancer 51,16
2. Tony van Gaalen (Naarden) Fireball 64,43
3. Milou de Hoon (Baarle-Hertog, B) Camilla van Stal Romano 70,26

Klasse M:

1. Lonneke Klein Willink (Gelselaar) Utah Dawn 54,30
2. Edith Chardon (Den Hoorn ZH) Bovenheigraafs Carlo 58,85
3. Pascalle de Bruin (Hellevoetsluis) Boy 60,75

Klasse L:

1. Nina Knape (Ouddorp) Anydale For Pleasure 52,75
2. Leontine Bruin (Wilp) Scapa SB 53,30

3. Melissa Wit (t Veld) Kantjes Vienna 54,00

Equipes:

1. Zuid Holland 187,5
Pascalle de Bruin (Hellevoetsluis) Boy
Gyan Exalto (s Gravenzande) Roman
Tony van Gaalen (Naarden) Fireball
Jet van t Zelfden (Heerjansdam) Bonny

2. Niels en de barbies 198,65
Julia van Best (Kaatsheuvel) Orchids Betty
Pascalle van Boxtel (Vlijmen) Quinn de lEguille Niels Huizinga (De Rips) Luna Aislinn GH
Milou de Hoon (Baarle-Hertog, B) Camilla van Stal Romano
3. She and the boys 198,90
Rick Adriaensen (Baarle-Nassau) Elias
Kees Adriaensen (Baarle-Nassau) Kimber
Naomie Hoevenaars (Rijen) Toskan
Joyce van de Kuilen (Elst Gld) Comms Forest Urtica