Gemeente Zijpe


Week van de Vooruitgang, doe mee aan een activiteit! logo milieudienst.jpg

Dit jaar is de Week van de Vooruitgang door het succes van voorgaande jaren verlengd. In heel het land worden van 13 t/m 23 september milieuvriendelijke activiteiten gehouden. De Week van de Vooruitgang is de Nederlandse versie van de European Mobility Week, een campagneweek voor een schoner milieu en het zuinig omgaan met energie. De samenwerkende gemeenten van de Milieudienst Kop van Noord-Holland hebben besloten om ook dit jaar actief mee te doen met deze actieweek.

Programma

Zondag 13 september 10.30 uur, Walkabout
Een ommetje maken na het werk of in het weekend is in elke gemeente mogelijk. Op alle verzamellocaties wordt om 10.30 uur gestart. Vooraf opgeven is niet nodig. Heeft u zin en tijd, haak aan en wandel mee. Callantsoog, Groene kerkje in het centrum, 6-8 km. Wethouder Blonk van de gemeente Zijpe wandelt mee.
Dirkshorn, VVV kantoor Dorpsstraat, duur 1: uur. Wethouder Jos de Groot van de gemeente Harenkarpsel wandelt mee. Barsingerhorn, historische tramabri aan de Heerenweg richting Schagen, Kaagpolderroute, 6 km. Een medewerker van de Milieudienst wandelt mee.

Schagen, Slotplein, Tolkerroute 6 km, een medewerker van de Milieudienst wandelt mee.
Wieringerwaard, Watermolen, rondje Pishoek, 10-12 km. Wethouder Fijko van der Laan van de gemeente Anna Paulowna wandelt mee.

Maandag 14 september, De Groene Voetstap
De Groenling, centrum voor natuur- en milieueducatie Schagen e.o., heeft alle basisscholen in de regio geïnformeerd over het verzamelen van De Groene Voetstap sticker. Kinderen die tijdens de Week van de Vooruitgang lopend of fietsend naar school gaan, krijgen een Groene Voetstap sticker om op hun stickervel te plakken. De oproep aan de ouders is om de auto te laten staan bij het brengen en halen van hun kind. Twee basisscholen hebben zich voor deze actie opgegeven: de Nico Tinbergenschool (Schagen) doet met 170 kinderen mee en de Frankendaelschool (Callantsoog) met 190 kinderen. De leerkrachten kunnen ook milieulessen geven. Speciale lespakketten zijn bij De Groenling aan te vragen: sietske.felix@planet.nl

Dinsdag 15 september 10.00-13.00 uur, gratis Fietsadvies Na het succes van vorig jaar wordt de actie Fietsadvies weer georganiseerd bij de gemeentehuizen van Anna Paulowna, Niedorp, Schagen en Zijpe. De rijwielhandelaren uit deze gemeenten geven u gratis advies en stellen een elektrische fiets beschikbaar voor een vrijblijvend proefritje. Een e-bike is voor de korte afstanden en voor het woon-werkverkeer een goed alternatief voor de auto! Misschien laat u uw auto dan vaker staan, goed voor de portemonnee en voor het milieu!

Woensdag 16 september 10.00 - 16.00 uur, Fietsen over de Omringdijk Op verzoek van veel deelnemers van vorig jaar wordt de fietstocht over de Omringdijk van Warmenhuizen naar Winkel herhaald. Wethouder Jos de Groot van de gemeente Harenkarspel ontvangt de deelnemers bij het beginpunt in ât Bolletjescafé in Warmenhuizen. In Schagen kunnen de fietsers gratis het Rijtuigenmuseum bezoeken. Het eindpunt is bij golfbaan ât Regthuys. Een touringcar met een fietsenaanhanger staat klaar om deelnemers die daar gebruik van willen maken, naar het beginpunt te brengen. Neem zelf iets te eten en te drinken mee. Er zijn geen kosten aan deze dag verbonden. Vooraf opgeven is niet nodig. Heeft u zin en tijd, haak aan en fiets mee.

Donderdag 17 september 20.00 uur, uitleg over Het Nieuwe Rijden Locaties: raadszalen in de gemeentehuizen van Harenkarspel en Zijpe Nog niet iedere automobilist is op de hoogte van Het Nieuwe Rijden dat kostenbesparing en milieuvoordelen oplevert. Tijdens de twee informatiebijeenkomsten die parallel worden gehouden in Tuitjenhorn en Schagerbrug, geven instructeurs van ANWB rijopleidingen Noord-Holland uitleg over de nieuwe, veilige en zuinige manier van rijden. Zij hebben ook tips hoe u, behalve het aanpassen van uw rijstijl, nog meer kunt bezuinigen. Ook inwoners van andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland zijn welkom. De Milieudienst heeft de raadszalen met de grootste capaciteit gereserveerd voor deze twee leerzame bijeenkomsten. Entreekosten zijn 2 euro per persoon.

Dinsdag 22 en woensdag 23 september, Ecomobiel vakbeurs In de Cruise Terminal in Rotterdam wordt de jaarlijkse vakbeurs voor groene mobiliteit Ecomobiel gehouden voor ondernemers, directieleden, wagenparkbeheerders, personen verantwoordelijk voor mobiliteit of logistiek en alle anderen die een professionele interesse hebben in duurzaam vervoer. Meer dan 70 deelnemers, onder andere uit de maritieme sector, het wegvervoer, de automotive industrie, de luchtvaart, de spoor- en infrasector en brandstofleveranciers tonen wat mogelijk is, spreken op het congres of geven workshops die ook tijdens de beursdagen worden georganiseerd.

Zie voor informatie van de landelijke milieucampagne www.weekvandevoouitgang.nl