KNHS

KNHS reikt eerste boek PaardenWelzijn uit
12 september 2009

DEURNE (KNHS) John Bierling, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) reikte vrijdag 11 september op Horse Event het eerste exemplaar van het boek PaardenWelzijn uit aan Wilfred Franken, directeur van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).

De paardensport groeit de laatste jaren sterk. In Nederland zijn bijna een miljoen paardenliefhebbers en 450.000 paarden. Onderzoek geeft aan dat al die paardensporters en paardenhouders en -verzorgers veel behoefte hebben aan kennis. Kennis gericht op de praktijk en gestoeld op wetenschappelijke inzichten. De KNHS krijgt op dit gebied veel vragen van haar ruim 200.000 leden maar ook van overige paardenliefhebbers. Met name degenen die voor het eerst met een paard in aanraking komen hebben de meeste vragen. Dit zijn de nieuwe paardenhouders die niet van jongs af aan met paarden bekend zijn maar ook beginnende ruiters en menners en bijvoorbeeld ouders van kinderen die de paardensport beoefenen maar zelf geen kennis van paarden hebben. Ervaren vakmensen zijn ook steeds op zoek naar nieuwe inzichten die hen kunnen helpen om hun paarden beter te trainen, te huisvesten, te voeren, zodat dat de paarden zich happy voelen. Het unieke van onze paardensport is immers dat je als team met je paard samen bezig bent.

Paardenwelzijn is een belangrijk thema voor de KNHS. De KNHS was nauw betrokken bij de totstandkoming van het Plan van aanpak voor de verbetering van het dierenwelzijn in de sector paardenhouderij dat de Sectorraad Paarden (SRP) begin dit jaar presenteerde. De sectorraad Paarden behartigt de nationale en internationale belangen van de paardensector.

Om paardenwelzijn nog beter te kunnen waarborgen ontwikkelde de KNHS het boek PaardenWelzijn. Hiermee wil de KNHS paardenliefhebbers en (beginnende) paardenhouders de basiskennis over de omgang met paarden, paarden houden en paardenwelzijn bijbrengen. In het boek wordt onder andere aandacht besteed aan de voeding, huisvesting, omgang en verzorging van het paard.

Naast het boek is er ook een praktijkcursus PaardenWelzijn. Paardenliefhebbers leren in de cursus alles om verantwoord om te gaan met een paard of pony in de praktijk. Er wordt kennisgemaakt met de dagelijkse verzorging die het paard nodig heeft, een halster omdoen, naar de weide brengen, enzovoorts. De cursus is een praktische aanvulling op het boek. Ook voor ouders met paardrijdende kinderen is de praktijkcursus erg interessant. De cursus kan gevolgd worden bij KNHS-verenigingen en FNRS-ruitersportcentra.

Kijk op www.knhs.nl/paardenwelzijn voor meer informatie over het boek en de cursus.
Bestel het boek PaardenWelzijn via de KNHS-webshop voor 14,95, KNHS-leden betalen 12,50.