Gemeente 's-Hertogenbosch

03-09-2009
Open Monumentendag in 's-Hertogenbosch 'op de kaart'

Tijdens Open Monumentendag, op 12 september 2009, zet de gemeente 'sHertogenbosch zich "op de kaart". Vijf historische kaarten vormen namelijk de leidraad van deze monumentendag. Er is te zien hoe verschillende monumentale gebouwen vroeger op kaarten werden geprojecteerd, welke functie ze hadden en wat vandaag de dag de status is. Veel van deze panden zijn tijdens Open Monumentendag opengesteld. Beeldmerk open monumentendag 2009

Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd. Bezoekers kunnen tussen 10.00 en 17.00 uur terecht in de binnenstad, Rosmalen, Empel, Engelen en Bokhoven. De activiteiten en panden zijn gratis toegankelijk.

Officiële opening
De opening van Open Monumentendag is elk jaar weer een happening. Maar dit jaar wordt het wel heel bijzonder. Er wordt teruggegaan in de tijd, naar 1527, toen Mercator, de man die de wereld in kaart bracht, naar 's-Hertogenbosch kwam. Vijfhonderd jaar later bezoekt hij de stad weer. Hij wordt verwacht om 10.00 uur op het plein bij het Noordbrabants Museum.

Activiteiten
Naast het openstellen van panden zijn er volop activiteiten. Een greep hieruit:

- demonstratie meettechnieken van de Sint-Jan en omgeving (bij de Sint-Jan);

- rondleidingen in het Capucijnenklooster aan de Van der Does de Willeboissingel

- spannende verhalen over de historie van de Stadsbibliotheek;
- rondleidingen in de oude Sint-Jacobskerk en demonstraties van het archeologisch werk van vrijwilligers;

- tentoonstelling en orgelconcerten in de Sint-Lambertuskerk in Rosmalen;

- treintochtje (op zonne-energie) door het Bossche Broek langs de linie 1629 van Fredrik Hendrik;

- bezichtigen van La Licorne in Bokhoven;

- rondleidingen in het Huis van Bewaring in de Sint-Jorisstraat (in groepen);

- schietdemonstraties en historisch spel bij de Citadel;
- demonstratie van moderne kaarttechnieken in het Noordbrabants Museum;

- wandelen in Oud-Empel;

- bezichtigen van de Watertoren aan Hinthamereinde (in groepen);
- concert met klok en orgel in de Protestantse Kerk in Engelen. Foto Citadel

En verder: speurtochten, vestingwandelingen, harmonieën en historische fanfarekorpsen, oude films, kloosterverhalen, knallende oude kanonnen, opgravingen, kaartencollecties, cultuurhistorische verenigingen, muziek à la carte, lezingen en nog veel meer rondleidingen en bezichtigingen in bijzondere panden.

Praktische informatie
Speciaal voor Open Monumentendag wordt een informatiemagazine uitgegeven. Dit magazine wordt in het eerste weekend van september verspreid bij de Bossche Omroep. Het is vanaf 7 september ook gratis verkrijgbaar op verschillende locaties: VVV (Markt 77), het Stadhuis (Markt 1), het Stadskantoor (Wolvenhoek 1) en bij de Kring Vrienden van 'sHertogenbosch (Parade 23).

Bezoekers kunnen gebruikmaken van de transferia: Pettelaarpark, De Vliert of de Vlijmenseweg. Voor het vervoer naar Engelen, Empel, Bokhoven en Rosmalen worden vanuit de binnenstad historische bussen ingezet.

Meer informatie over de Open Monumentendag is te vinden op deze website.