Rabo Vastgoedgroeptrofee voor twaalf comités Open Monumentendag

11/09/2009 11:00

Rabo Vastgoedgroep

Voorafgaand aan de 23e nationale Open Monumentendag heeft hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep in elke provincie een lokaal comité Open Monumentendag beloond met een trofee en een geldprijs van 2.000 euro. Met deze trofee wil Rabo Vastgoedgroep haar waardering uitspreken voor de inzet en betrokkenheid van mensen bij de monumenten in hun lokale omgeving.

De twaalf winnaars zijn gekozen op basis van criteria als originaliteit, creativiteit en betrokkenheid. In totaal zijn de programma's van 350 lokale comités beoordeeld. Met jaarlijks 800.000 tot 900.000 bezoekers geldt de Open Monumentendag als één van de grootste culturele evenementen in Nederland. Rabo Vastgoedgroep is - eerder onder de namen Bouwfonds en Rabo Bouwfonds - vanaf het begin van de Open Monumentendag in 1986 als hoofdsponsor betrokken bij dit evenement.

Tijdens de Open Monumentendag, in het weekend van 12 en 13 september, kunnen in circa 350 gemeenten in Nederland tussen de 3.000 en 4.000 monumenten bezocht worden. Met het thema 'Op de kaart', kunnen bezoekers dit jaar van alles te weten komen over kaarten en plattegronden. Comités, die lokaal de Open Monumentendag organiseren, geven met allerlei topografische kaarten, oude stadsplattegronden of andere (stedenbouwkundige) kaarten, de context voor de monumenten die worden opengesteld. Dat betekent een breed aanbod van monumenten en activiteiten.

Historische kaarten vormen op de Open Monumentendag de basis voor fiets- en wandelroutes, maken onderdeel uit van tentoonstellingen of worden op een andere manier aan het publiek getoond. De relatie tussen monument en haar omgeving staat daarmee dit jaar centraal. Daarnaast grijpen comités het thema aan om een bepaald monument nadrukkelijk op de kaart te zetten, of het publiek te informeren over rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of beschermde stads- en dorpsgezichten. Via www.openmonumentendag.nl zijn alle opengestelde monumenten en programma's te raadplegen.

Hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep is een integrale vastgoedonderneming die met verschillende gevestigde merknamen actief is in vastgoedontwikkeling, vastgoedfinanciering en beleggingen op vastgoedmarkten in binnen- en buitenland. Rabo Vastgoedgroep is een onderdeel van Rabobank Groep, en bestaat sinds 2006 met het samenvoegen van de activiteiten van onder meer Bouwfonds Property Development, Rabo Vastgoed, FGH Bank en Fondsenbeheer Nederland. Als Rabo Vastgoedgroep vormen de onderdelen de grootste vastgoedonderneming van Nederland, en één van de grootste in Europa.

Juryrapport

De jury was zeer onder de indruk van alle ingezonden programma's. Er is met hart en ziel aan de Open Monumentendag gewerkt, aldus de jury. Men bleef daarbij dicht bij het onderwerp van dit jaar, het thema Op de kaart. Het thema bood ruimschoots de gelegenheid voor originaliteit en de benadering van een breed publiek. De jury was niet alleen te spreken over de vitaliteit bij de comités, die ook dit jaar weer de meest geweldige programma's toonden, maar ook over de steeds weer toenemende kwaliteit van programma's en brochures.

Provincie Groningen

De jury heeft gekozen voor Hoogezand-Sappemeer vanwege het originele karakter van het programma. Het comité heeft niet alleen monumenten op de kaart gezet maar ook gerechten op de menukaart. In verschillende monumenten kunnen oude Groninger streekgerechten geproefd worden, die bovendien in de vorm van een recept staan beschreven in een (gratis) handzaam boekje, gelinkt aan de monumenten. Verder is er muziek, worden er rondleidingen georganiseerd en kunnen meerdere exposities worden bezocht en er zijn activiteiten voor de jeugd.

Provincie Friesland

In Friesland is het comité Skasterl(aa)n de winnaar. Deze gemeente biedt inhoudelijk een sterk programma. Diverse monumenten zijn opengesteld waarbij ter plekke verteld wordt over de geschiedenis, er rijdt een historische bus uit het Openbaar Vervoermuseum en er is een speciale route. Bijzonder vindt de jury de manier waarop de vele dorpjes in deze uitgestrekte gemeente bij het programma betrokken worden.

Provincie Drenthe

In Drenthe prijst de jury het comité De Wolden vanwege de bijzondere aandacht voor het cultuurlandschap en er zijn tal van activiteiten zoals muzikale optredens, een restauratiemarkt en straattheater, en voor de kinderen is er een kunstboom-project.

Provincie Overijssel

De trofee gaat naar de gemeente Hengelo in Overijssel. De jury vindt het een programma met inhoud, voor een breed publiek, ondanks het feit dat Hengelo nog niet zo heel oud is. Een Amerikaanse schoolbus brengt de liefhebbers langs de naoorlogse bouw en langs bijzondere scholen, gericht op jong en oud.

Provincie Flevoland

De trofee gaat naar Lelystad die dit jaar voor het eerst meedoet, en zich direct nadrukkelijk op de kaart zet. Rode draad is de inpoldering die de bouw van de stad mogelijk maakte en vele scheepswrakken bloot legde. De activiteiten concentreren zich op vier locaties aan de kust: het Nieuw Land Erfgoedcentrum, gemaal Wortman, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (met verhalenvertellers) en het voormalige werkeiland Lelystad-Haven. De openstellingen worden onder andere ondersteund door rondleiders, verhalenvertellers en door film.

Provincie Gelderland

De gemeente Ermelo is winnaar in Gelderland vanwege een creatieve invulling van het programma. Via GPS kan worden gewandeld langs historische gebouwen en Ermelo doet met een kaartenactie mee aan een poging om een wereldrecord te breken. Daarvoor moeten minimaal 4500 ansichtkaarten (vanaf één plek) worden verstuurd.

Provincie Utrecht

Gemeente Amersfoort is winnaar van de provincie Utrecht. Vanwege een hoogstaand inhoudelijk en zorgvuldig programma rond het thema Op de kaart heeft de jury Amersfoort gekozen. Veel openstellingen, excursies met historische bussen, en met een historische dieseltrein, wandelingen, verhalen die worden verteld, alles staat beschreven in een prachtig boekwerk: Van kaart naar kaart.

Noord-Holland

Haarlem is winnaar in Noord-Holland, vanwege de manier waarop met het thema wordt omgegaan en de aandacht voor jeugd. Er is o.a. een tentoonstelling van antieke stadsplattegronden, een monumentenwandeling ingetekend in de oudste plattegrond en er zijn educatieve projecten voor kinderen zoals 'Teken jouw eigen stadsplattegrond'. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten waaronder het Korenlint van 80 koren op 25 monumentale locaties.

Zuid-Holland

Op het eiland Goeree-Overflakkee hebben de gemeenten Middelharnis, Dirksland, Goedereede en Oostflakkee een gezamenlijk programma gepresenteerd, met voor elk wat wils, aldus de jury. Positief punt is vooral de eenheid in presentatie in gecombineerd gemeentelijk verband. Er zijn exposities, onder andere van oude ansichtkaarten, de molen maalt meel waarvan brood wordt gebakken dat vervolgens door leden van een sociëteit naar oud gebruik met paard en wagen bij armlastigen wordt bezorgd. De kerktoren kan beklommen worden, er is een jaarmarkt, muziek en nog veel meer. De programma's zijn in een aantrekkelijke brochure gebundeld.

Zeeland

Gemeente Borsele is winnaar in Zeeland, en biedt een zeer gevarieerd programma met een aantal publiekstrekkers, waaronder het Nederlands Kampioenschap stads- en dorpsomroepers. Er is aandacht voor het Nationaal Landschap de Zak van Zuid-Beveland, er wordt een fotowedstrijd georganiseerd, men kan een ritje maken met de stoomtrein en er zijn tal van culturele activiteiten als optredens van een dansschool, de Zeeuwse Koorschool, muziekverenigingen, theater, cabaret en beeldende kunst.

Noord-Brabant

Onder de noemer Ons Breda op de kaart valt Breda in de prijzen. Het biedt een zeer gevarieerd programma met een aantal bijzondere elementen, zoals ontboezemingen van bekende en onbekende inwoners over hun dromen en herinneringen bij bepaalde plaatsen, in de vorm van foto's, tekeningen, gedichten en verhalen. Grote rode ballonnen markeren de plek waar iets te beleven valt. Monumenten worden opgeluisterd met muziek, theater en workshops. 's Avonds is er een Duik in het Duister, een speurtocht voor jong en oud.

Limburg

De jury heeft in Limburg voor Kerkrade gekozen vanwege het internationale karakter. Samen met Aken biedt Kerkrade een gemeenschappelijk programma Op de kaart / Auf der Karte, waarover een tweetalige brochure is verschenen. De activiteiten vinden in de hele maand september plaats en bestaan onder andere uit lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen, film en busexcursies.





http://www.rabovastgoedgroep.nl