Gemeente Rotterdam

Aanstaande zaterdag 12 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In Rotterdam staan deze dag de monumentale Westersingel en zijn bijzondere gebouwen in de schijnwerpers.

De singel maakt deel uit van het zogenoemde Rotterdamse Waterproject, waarmee de Rotterdamse stadsarchitect Willem Nicolaas Rose in het midden van de negentiende eeuw grote faam maakte. Met zijn innovatieve project loste hij rond 1850 niet alleen de grote problemen met de Rotterdamse watervoorziening op, maar verrijkte hij tegelijkertijd de stad met fraaie singels.

Het gemaal Westersingel (Het Westelijk Stoomgemaal) is een oud stoom gemaal (1890-1891) dat als derde gemaal werd gebouwd tijdens het Waterproject van Rose. De aanleg van een uitgebreid riolennetwerk maakte het gemaal noodzakelijk. Door de afvoer van het vervuilde water zorgde het gemaal voor een aanzienlijke verbetering van het woongenot rond de Westersingel.

Sinds 1986 is het gemaal gemoderniseerd en wordt het vervuilde water via een persbuis onder de Maas naar de rioolzuiveringsinstallatie in de voormalige Dokhaven geleid. In 2010 zal het gemaal worden gerenoveerd, waarbij natuurlijk het karakter en de uitstraling van dit historische pand gegarandeerd zullen zijn.

Het gemaal is in beheer en onderhoud bij de afdeling Watermanagement van Gemeentewerken. Onze collegas zullen deze dag bezoekers welkom heten voor een rondleiding.

Meer weten over de Open Monumentendag op 12 september 2009? Klik dan hier.

Gemaal Westersingel
Westersingel 314
Tijd: 10:00 17:00 uur

Bron: Gemeentewerken, 09-09-2009