Gemeente Lingewaard


Rondleidingen Fort Pannerden

De maand september is Fortenmaand. Een groot aantal forten waaronder Fort Pannerden biedt belangstellenden de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het Fort. Omdat het fort momenteel gerestaureerd wordt is
- om veiligheidsredenen - er voor gekozen om bezoekers d.m.v. rondleidingen het fort te laten zien.

Rondleidingen
De rondleidingen vinden tussen 10.00 uur en 16.00 uur plaats in het weekend van de Open Monumenten-dagen, zijnde zaterdag 12 en zondag 13 september en in het laatste weekend van september zijnde, zaterdag 26 en zondag 27 september.

Tijdens de rondleidingen kunt u zien hoe vakkundig de restauratie wordt uitgevoerd door Aannemersbedrijf Heijmans. Heijmans is een gerenommeerd restauratiebedrijf dat o.a. de Binnendieze in Den Bosch en het fort Maastricht heeft gerestaureerd. Hylkema Consultants is als architect en bouwbegeleider nauw betrokken bij het restauratieproject.

In deze 1e fase van de restauratie is vooral het stoppen van het verval van het fort de belangrijkste doelstelling geweest. Muren worden hersteld en opnieuw gevoegd, kozijnen en deuren worden opnieuw aangebracht en boven de centrale open ruimte in het fort wordt een glazen dak geconstrueerd om wateroverlast te beperken. Ook de vele stalen koepels en plafonds in het fort zijn met speciale technieken behandeld om de roestvorming te stoppen en het behoud voor een langdurige periode te garanderen.

Niet alle schade wordt overigens hersteld. De schade die het fort in de Tweede Wereldoorlog heeft opgelopen wordt niet hersteld, voor zover het geen blijvende schade door bv wateroverlast kan veroorzaken. Zo blijven de muren van het fort de boeiende geschiedenis van 150 jaar vertellen.

De rondleidingen worden verzorgd door vrijwilligers van de Stichting Fort Pannerden. In deze stichting zijn o.a. de Stichting Fort Pannerden, buurtbewoners en de voormalige beheerders vertegenwoordigd.

Tentoonstelling
Gelijktijdig is er uitsluitend op zaterdagen en zondagen in de periode van 12 september tot en met 27 september de tentoonstelling Zwervende Erven van de Stichting Honderd Morgen te zien.

Zwervende erven staat symbool voor de stelling dat in de bronstijd mensen verhuisden met hun hele hebben en houwen, het hele erf, van locatie naar locatie, de vruchtbare grond achterna. Stichting Honderdmorgen wil nu in de zomer 2010 langs de oevers van de Waal, Rijn en t Pannerdensch Kanaal, dat zon 20 zwervende erven - opgetrokken uit de overvloedig aanwezige rivierklei in het gebied - een mooie verblijfsplek krijgen. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven.

Er zijn bijna honderd deelnemers aan de uitgeschreven architectuur- en kunstprijsvraag Honderdmorgen en er zijn zeer bijzondere inzendingen te bewonderen. Omdat de jurering voor aanvang van de tentoonstelling al heeft plaatsgevonden kunt u zien welke inzendingen geselecteerd zijn door de vakjury. Deze vakjury bestaat uit: Harry de Vries, burgemeester Lingewaard - Wim T. Schippers, mediakunstenaar - Machteld Kors, kunsthistoricus/publicist - John Körmeling, architect/beeldend kunstenaar - Lodewijk Baljon, landschapsarchitect - Hans van de Ban, coördinator adviseur beeldende kunst atelier Rijksbouwmeester.

De bezoekers kunnen een publieksprijs toekennen.

De inzendingen staan in september tentoongesteld in Fort Pannerden. Deze tentoonstelling is eveneens uitsluitend onder begeleiding van de vrijwilligers van Stichting Honderd- morgen - te bezoeken op: zaterdag 12 en zondag 13 september, zaterdag 19 en zondag 20 september en zaterdag 26 en zondag 27 september. Steeds tussen 10.00 en 16.00 uur

Voor meer informatie over de tentoonstelling Honderdmorgen 2009-2010 verwijzen wij u naar de website van Honderdmorgen: www.stichtinghonderdmorgen.nl

Toegankelijkheid
Bezoekers wordt aangeraden om op genoemde dagen per fiets te komen. In de nabijheid van het fort is slechts zeer beperkte parkeermogelijkheid. Als u per auto komt wordt u verzocht te parkeren op het daarvoor aangewezen parkeerterrein aan de Pannerdenseweg. Vanwege de restauratiewerkzaamheden is het fort niet te bezoeken voor gehandicapten of mensen die slecht ter been zijn.

Toekomst
Het fort krijgt in de toekomst een bestemming als museum (Ballistisch Museum en Streekmuseum), een natuur informatie- en educatiecentrum, een informatiepunt voor Rijkswaterstaat en een toeristisch informatiepunt. De stichting hoopt dat in 2011 het Fort officieel als museum opengesteld kan worden voor het publiek.

Tot die tijd zullen er regelmatig rondleidingen worden gehouden om zo het publiek op de hoogte te houden van de vorderingen van de restauratie.

Klik hier voor meer informatie over Fort Pannerden.