Gemeente Utrecht
Actieplan 'Utrechtse jeugd sterker uit de crisis'
Het aantal werkloze jongeren in Utrecht stijgt snel. In mei 2009 waren 935 jongeren werkloos en eind juli 1040, een stijging van 11.2% in slechts twee maanden. Om te voorkomen dat de jeugdwerkloosheid verder stijgt, hebben burgemeester en wethouders het Actieplan 'Utrechtse jeugd sterker uit de crisis' opgesteld. Hierin staat hoe Utrecht extra gaat investeren in scholing en werk voor jongeren (ook op langere termijn). Uitgangspunt van het college is dat alle Utrechtse jongeren op school zitten of aan het werk zijn.
Om jongeren beter voor te bereiden op de beroepspraktijk gaat de gemeente zogenaamde leer-werkallianties opzetten in de sectoren zorg, techniek en bouw. Het doel hiervan is de samenwerking tussen onderwijs, arbeidsmarkt en bedrijven in deze sectoren te versterken. Deze samenwerking richt zich vooral op beroepskeuze van jongeren, hun voorbereiding op de arbeidsmarkt en de begeleiding van kwetsbare jongeren.
Beroepskeuze
Te weinig jongeren kiezen voor een baan in sectoren waar nu nog werk is, of waar bij een aantrekkende economie een grote vraag wordt verwacht. De gemeente wil jongeren stimuleren te kiezen voor banen in de zorg, bouw en techniek. Dit gebeurt bijvoorbeeld door meer jongeren de mogelijkheid te geven een korte stage te lopen bij een ziekenhuis of een aannemer. Hierdoor wordt het blikveld van jongeren breder en besluiten zij wellicht eerder voor een baan in deze sectoren te kiezen.
Voorbereiding op arbeidsmarkt
Daarnaast wil de gemeente jongeren beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door trainingen, waarbij jongeren van ervaren medewerkers van bedrijven de kneepjes van het solliciteren leren. Ook worden er extra stageplaatsen in de bouw, zorg en techniek gecreëerd.
Kwetsbare jongeren
Het grootste deel van de Utrechtse werkloze jongeren heeft geen startkwalificatie. Voor deze jongeren is het nu extra moeilijk om aan een baan te komen. Het actieplan is zeker ook bedoeld om deze kwetsbare jongeren weer te stimuleren een opleiding te volgen of een leer-werkbaan te accepteren.
Utrecht wil gelijke kansen voor alle Utrechtse jongeren, zodat ze echt mee kunnen doen in de maatschappij, nu en in de toekomst.
Het Utrechtse actieplan is een aanvuling op het regionale actieplan tegen jeugdwerkloosheid. Het stedelijke actieplan is vooral gericht op het voorkomen van jeugdwerkloosheid, ook op de lange termijn. Het regionale actieplan richt zich op jongeren die al werkloos zijn en is voor de korte termijn. Utrecht heeft voor de uitvoering van het stedelijke plan voor de komende twee jaar (2010 en 2011) in totaal EUR 3 miljoen beschikbaar.
Gemeente Utrecht