Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Kanker in Beeld
Kanker in Beeld: verwoorden, verklanken, verbeelden, verwerken
11 september t/m 1 oktober, Den Haag
Amsterdam, 9 juni 2009
Van 11 september t/m 1 oktober 2009 vindt in de Grote Kerk van Den Haag de manifestatie Kanker in Beeld plaats, met als thema 'verwoorden, verklanken, verbeelden, verwerken'. Hart van de manifestatie is een tentoonstelling van circa 170 kunstwerken die zijn gemaakt door mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Daarnaast vinden er optredens plaats en is er een speciaal kinderpaviljoen. De manifestatie wordt georganiseerd door de Stichting Kanker in Beeld, die hiermee aandacht vraagt voor de mogelijkheden van creatieve expressie bij kanker.
Kunst en kanker, gaat dat samen? Jazeker. Beeldend en expressief bezig zijn helpt patiënten en hun naasten om de emoties rondom de ziekte te verwerken. Bovendien levert het vaak indrukwekkende werken op. Een selectie hiervan is te zien op de manifestatie 'Kanker in Beeld, verwoorden, verklanken, verbeelden, verwerken'. Hier ziet u o.a.:
- een tentoonstelling van de circa 170 meest indrukwekkende kunstwerken van de afgelopen vijf jaar;
- speciale lunchlezingen
- optredens van de projectkoren 'Zingen voor je Leven';
- een open podium op 20 en 27 september met dans, muziek, theater en voordrachten;
- informatie over mogelijkheden om zelf met creatieve expressie aan de slag te gaan;
- een speciaal paviljoen voor kinderen en jongeren die met kanker te maken hebben.
Voor wie
Dit evenement is niet alleen bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met kanker. Iedereen zal de kracht, schoonheid en intimiteit van de werken en uitvoeringen kunnen waarderen.
Tijd en plaats
Grote Kerk, Den Haag
11 september t/m 1 oktober 2009
Dagelijks van 10-17 uur
(Gesloten op 15 en 17 september)
De toegang is gratis.
Het belang van creatieve expressie
Creatieve expressie is het (vaak onder begeleiding van een deskundige vaktherapeut) uitdrukken van emoties via creatieve activiteiten, zoals schilderen, beeldhouwen of zingen. Het biedt een manier om de intense gevoelens rondom kanker te uiten en te verwerken. Patiënten en hun naasten putten hieruit steun, troost en kracht.
Persoonlijke ervaringen
Een van de exposanten is José Wognum, die al negentien jaar met kanker leeft en sinds vijf jaar schildert: "Ik praat erg makkelijk en dat bleek een handicap: ik verborg mijn emoties achter woorden. Een therapeute suggereerde dat ik zou gaan schilderen. Ondanks mijn scepsis bleek het een openbaring en ik ben nu niet meer te stoppen. Schilderen doe ik elke dag, ik heb al meer dan honderd werken gemaakt. Het gaat daarbij niet om een vooraf bedacht resultaat, maar om het uitdrukken van emoties, positief en negatief. De uitkomst is ook voor mij steeds een verrassing. Op sommige dagen heb ik geen zin of inspiratie, maar juist dan doet het schilderen me goed. Uit die passiviteit komen, in mijn kracht gaan staan en iets maken. Dat geeft zo'n vrijheid. Dat gun ik iedereen, maar dan natuurlijk zonder kanker."
Een andere exposant is Helna van Stiphout: "Na de diagnose borstkanker ben ik gaan nadenken over wat ik nog wil doen in mijn leven. Schilderen is een van die dingen. Ik werd op een ochtend wakker met een aantal beelden in mijn hoofd die er echt uit moesten. Schilderen helpt me om anders naar zaken te kijken en dingen te uiten waar ik weinig over praat. Ik vraag me wel eens af waar het allemaal vandaan komt. Onbewuste gedachten en gevoelens worden zichtbaar, elk schilderij is een verhaal."
Over Stichting Kanker in Beeld
Kanker in Beeld is een stichting die (ex-)kankerpatiënten en hun naasten in aanraking brengt met de mogelijkheid van het expressief en beeldend verwerken van de emoties rondom kanker. Creatieve expressie geeft troost, steun en kracht. www.kankerinbeeld.nl
---
Noot voor de redactie,