Ingezonden persbericht
Werelddorp Westerpark, een fotografieproject.
Op vrijdag 11 september om 16.00 uur vindt de officiële opening plaats van de fotografie tentoonstelling Werelddorp Westerpark in het KunstENHuis op het Westergasfabriekterrein. Tijdens de expositie wordt ook het gelijknamige boek 'Werelddorp Westerpark' gepresenteerd.
De Stichting Building Bridges brengt hiermee het fotografische werk van bijna 80 mensen uit Westerpark bijeen in de leeftijd van 7 tot 63 jaar.
Het begon allemaal met een serie gratis fotografielessen die door Stichting Building Bridges in samenwerking met het Huis van Aristoteles werden gegeven.
Het resulteerde in een veelvoud van treffende beelden die soms ontroerend, soms schrijnend en dan weer grappig zijn. Een selectie van die beelden zijn door initiatiefnemer Nadette de Visser opgenomen in het boek en de tentoonstelling.
De achterliggende gedachte van Werelddorp Westerpark was, om naar aanleiding van willekeurige mensen een beeld te schetsen van een stadsbuurt, in dit geval Westerpark. Door deze mensen, die elkaar voordien niet of nauwelijks kenden, met elkaar samen te laten werken met een gezamenlijk doel, leerden ze elkaar en de buurt op een andere manier kennen.
Het gaat over de kijk op de buurt, in letterlijke en figuurlijke zin. Door de lens van camera wordt anders gekeken en gaan nieuwe dingen opvallen. Hoe je naar een ander kijkt bijvoorbeeld. Of naar jezelf. Of hoe je naar de stad kijkt.
In de context van dit project werden camera's aan alle deelnemers uitgeleend. Drie maanden lang kregen een groep volwassenen en een groep jongeren onder begeleidng van Stichting Building Bridges, en twee lagere scholen, onder begeleiding van het Huis van Aristoteles, fotografieles. Elke week werden de mensen uit de Amsterdamse buurt met een opdracht naar huis gestuurd. Het ging allemaal over hen zelf, hun omgeving en hun relatie tot de buurt.
Iedereen brengt veel tijd door in eigen buurt. Soms alleen, dan wel met een gezin, vrienden, op school of op het werk. Men doet er de boodschappen en speelt er op straat. Men kan er naar de kroeg, voetballen of in het park wandelen. Men zet er de vuilnis op straat en zit er thuis op de bank. Men parkeert er de fiets of auto en gaat er uit eten. Soms praat je er met de buurman en een heel enkele keer geeft men er de naam van een pasgeboren kindje op. Het stadsdeel is in belangrijke mate je wereld en ook bepalend voor hoe je naar die wereld kijkt.
In het moderne globalistische Amsterdam is de wereld nog steeds je buurt maar nu is ook je buurt de wereld. Het buitenland is heel dichtbij gekomen en woont bij je in de straat. Toch ken je hem of haar vaak niet goed. Hier groeit een nieuwe generatie Nederlanders op. Zij zijn meer wereldburger dan voorgaande generaties. Ze zijn niet alleen Nederlander, maar ook Europeaan. Ze zijn Nederlander maar komen deels van over de hele wereld vandaan.
De tentoonstelling en het boek Werelddorp Westerpark zijn georganiseerd en uitgegeven door Stichting Building Bridges en gaan over deze veelzijdige mensen en trekt de kijker over de drempel van de huisdeur, de woonkamers van de bewoners van Westerpark in.
In het 126 pagina's full colour boek zijn de foto's en korte verhalen van en over de deelnemers en de buurt terug te vinden.
In het najaar volgt ook nog een buitententoonstelling, de staart van het project. Een aantal van de foto's worden daarbij op groot formaat en op verschillende plekken in de buurt tentoongesteld. Niet alleen de hele buurt, maar ook de rest van Amsterdam kan door deze evenementen zien wat er is ontstaan in de context van project Werelddorp Westerpark. Er zal een fiets/wandelroute gemaakt worden waardoor mensen aan de hand van een kaart alle foto's in de buurt kunnen vinden.
Samenwerking en sponsors
Het project betreft een initiatief van Stichting Building Bridges waarvan de fotografielessen op de twee lagere scholen werden uitgevoerd door Het Huis van Aristoteles. De sponsors zijn: Oranjefonds, DMO (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Amsterdam), het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe. Ymere en De Key hebben een financiële bijdrage verleend aan de tentoonstelling. Werelddorp Westerpark wordt ondersteund door IJsterk en Stadsdeel Westerpark.
De tentoonstelling Werelddorp Westerpark vindt plaats van 11 t/m 16 september in het KunstENHuis.
Adres:
Cultuurpark Westergasfabriek
Polonceau-kade 28
1014 DA Amsterdam
Openingstijden: Iedere dag van 13.30-17.30 uur, behalve woensdag: 13.30-19.30 uur.
Werelddorp Westerpark is een initiatief van Stichting Building Bridges.
Vorig project Stichting Building Bridges:
www.objectsinconflict.com