PwC: Minder fusies en overnames industriesector

11/09/2009 07:30

PricewaterhouseCoopers B.V.

Amsterdam, 11 september 2009 - Fusies en overnames in de wereldwijde industriesector bleven in het 1e halfjaar van 2009 fors achter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel laten de meeste segmenten in het 2e kwartaal weer een licht herstel zien ten opzichte van het 1e kwartaal. Dit concludeert accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) in een serie kwartaalrapporten met fusie- en overnamecijfers. Ondanks dat een aantal segmenten, zoals de chemie- luchtvaartbouw- en bouwsector, een licht herstel toont in het 2e kwartaal, verwacht PwC niet dat de bodem van de overnamemarkt in de industriesector is bereikt. In Europa zijn de signalen in sommige sectoren wat gunstiger.

Vergeleken met het eerste halfjaar van 2008 daalde zowel het aantal fusies en overnames als de transactiewaarde in de wereldwijde industriesector significant als gevolg van economische onzekerheden. Alleen de metaalsector laat een interessante wending zien door in het eerste halfjaar al 85% van de transactiewaarde van heel 2008 te noteren. Maar de transport- en logistieksector noteerde in het 1e halfjaar 2009 84% minder transacties (31 versus 189 1e halfjaar 2008). De transactiewaarde daalde zelfs met 95% van 96 miljard naar 4,5 miljard dollar. Ook de luchtvaartbouw- en defensiesector noteerde fors minder transacties. De transactiewaarde daalde met 95% van 11,7 miljard naar 600 miljoen dollar. Ook in andere segmenten, zoals de bouwsector, de industriële productiesector en de chemiesector, daalde het aantal fusies en overnames aanzienlijk.

De meeste segmenten tonen in het 2e kwartaal wel een licht herstel. Zo stijgt in de chemiesector ten opzichte van het 1e kwartaal het aantal transacties en stijgt in de metaalsector de transactiewaarde. De overnamemarkt in de luchtvaartbouw- en defensiesector en de bouwsector herstelde in het 2e kwartaal zowel qua aantal transacties als transactiewaarde.

Volgens Sander Gerritsen, partner en verantwoordelijk voor de industriesector bij PwC, manifesteren met name strategische kopers zich nog op de overnamemarkt. "Financiële investeerders staan nog steeds aan de zijlijn door de op slot zijnde kredietmarkten en het gebrek aan liquiditeit. Industriële producenten richten zich in eerste instantie op hun eigen bedrijfsvoering voordat zij overgaan tot acquisities. De komende periode zal daarom gekenmerkt worden door kleine fusies en overnames. In Europa verwachten we voor de rest van het jaar een zeer lichte stijging, die waarschijnlijk in 2010 doorzet. De sectoren die het nu al iets beter doen, chemie-, luchtvaartbouw- en defensie- en de bouwsector, zullen de voorlopers zijn. In Nederland is dezelfde trend zichtbaar, alleen de waarde van de transacties zal lichtelijk achterblijven."

Aziatische industriebedrijven waren het afgelopen halfjaar het meest in trek. Een derde van de targets kwam uit deze regio. Maar de Aziaten waren zelf ook uitermate actief op de kopersmarkt. Zo kwam in de metaalsector 95% van de transactiewaarde voor rekening van aankopen door Aziatische industriebedrijven. Ook in de luchtvaartbouw- en defensiesector en de transportsector waren Aziatische kopers, met meer dan een derde van de totale waarde, het meest actief. Amerikaanse bedrijven domineerde de bouwsector met 29 procent van de totale transactiewaarde.

Sander Gerritsen verwacht dat het komende halfjaar vergelijkbaar wordt met het eerste haljaar 2009. "In Azië zijn wel de eerste tekenen van herstel te zien, maar het niveau van 2007 en 2008 gaat niet gehaald worden. Een tekort aan financiële investeerders, krappe kapitaalmarkten en de zo goed als stilliggende dealactiviteiten duiden erop dat het definitieve omslagpunt nog niet is bereikt."

De Chinese overnamemarkt lijkt door de verwachte binnenlandse consumptiestijging van 8% in 2009 op het eerste gezicht aantrekkelijk voor strategische Westerse kopers. Echter, de Chinese overheid lijkt meer geïnteresseerd in partnerships en strategische allianties dan in lukrake overnames van Chinese industriebedrijven door Westerse bedrijven, zo stelt PwC in haar rapport. "Terwijl veel industriebedrijven reeds opereren in China, zijn het vooral de bedrijven die China zien als integraal onderdeel van hun businessmodel en strategie in plaats van louter vestigingsland die succesvol zaken gaan doen in China. Bedrijven die bereid zijn hun technologie en intellectuele eigendom te delen met Chinese industriebedrijven krijgen de kans sterke banden op te bouwen met de Chinese markt en economie", aldus Sander Gerritsen.

Een tabel met alle cijfers is te vinden in bijgevoegd persbericht.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl