Sterke daling aantal rokende jongeren

TNS NIPO: aantal jongeren dat binnen een periode van vier weken heeft gerookt, is in een jaar tijd gedaald van 24% naar 21%

Den Haag, 11 september 2009- Het aantal rokende jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 19 jaar is het afgelopen jaar tijd sterk gedaald. Stak begin 2008 nog 24% van de jongeren binnen een periode van vier weken een sigaret op; begin 2009 daalde dit percentage naar 21%. Zo blijkt uit onderzoekscijfers van TNS NIPO. In vergelijking met de volwassen rokers (wel eens gerookt: 28% in 2007, 27% in 2008) is er met 3% dus sprake van een nog sterkere daling. Het aantal dagelijkse jeugdige rokers daalde van 16% naar 14%.

Volgens Lies van Gennip, directeur van STIVORO, kan de daling van het aantal rokende jongeren onder meer verklaard worden door de invoering van de rookvrije horeca, de verschillende voorlichtingscampagnes en verhoging van de accijnzen op sigaretten. "We zijn hoe dan ook blij met deze daling. Dit zijn belangrijke stappen voorwaarts om het roken onder jongeren verder terug te dringen. We blijven ons daarvoor inzetten. Voorlichtingscampagnes en acties spelen daarbij een voorname rol. De mening van jongeren over roken kan hierdoor veranderd worden."

75% jongeren vindt rookverbod horeca goed
Het onderzoek laat verder zien dat driekwart (75%) van de 10- t/m 19-jarige jongeren het (zeer) goed vindt dat er sinds 1 juli 2008 niet meer gerookt mag worden in Nederlandse restaurants, discotheken, bars en cafés. Meisjes vinden dit vaker (zeer) goed dan jongens. 10- t/m 14-jarigen staan hier positiever tegenover dan 15- t/m 19-jarigen.

Langer en gezonder leven
Ook is te zien dat meer jongeren niet of op latere leeftijd beginnen met roken. Van Gennip: "Dit is positief, want hoe jonger je met roken begint, hoe meer schade in het lichaam wordt aangebracht. Bovendien kunnen volwassenen die op latere leeftijd zijn begonnen met roken, makkelijker stoppen met roken dan volwassenen die op erg jonge leeftijd zijn begonnen. Uiteindelijk gaat het erom dat dit zal leiden tot een vermindering van het aantal volwassen rokers en daarmee een langer en gezonder leven voor grote groepen mensen."

Klik hier voor het rapport van TNS NIPO.