PERSBERICHT
Embargo 11 september 2009
Humeurig volk, rusteloze politiek
Dat is de titel van het Jaarboek 2009 Vereniging van Griffiers dat de volksvertegenwoordiging als thema heeft.
Het Jaarboek wordt op 11 september aangeboden in de Nieuwe Kerk in Den Haag op het Jaarcongres van de Vereniging van Griffiers aan Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.
Volgend jaar zijn er raadsverkiezingen. De kiezers lijken zwevend, wethouders lijden een onzeker bestaan en populisme viert hoogtij. Het is maar de vraag hoe politici en al diegenen die in of met het openbaar bestuur werken, hier het best mee kunnen omgaan.
Het Jaarboek levert een redelijk volledig beeld anno 2009 van de stand van zaken rondom de Nederlandse volksvertegenwoordiging.
Over de inhoud van het Jaarboek van de VvG:
Kirstin Verdel gaat in op de succesvolle opkomstcampagne van Obama en wat daarvan de geheimen waren. Een must om te lezen voor alle partijen die campagne gaan voeren.
Gerdi Verbeet in een interview met Marion Stein over het crisispakket: "De Kamer heeft als geheel veel te lang buiten spel gestaan en geen enkele informatie gekregen of een rol kunnen spelen. 147 leden van de Kamer stonden buitenspel!"
Marc Bovens en Anchrit Wille laten zien dat de beweeglijkheid van de kiezers op zich misschien groot is, maar nog steeds heel beperkt is als het gaat om links-rechts verschuivingen. "Links-liberale kiezers bewegen voornamelijk tussen linkse partijen, nationalistische kiezers tussen VVD, Verdonk, LPF of Wilders, en confessionele kiezers bewegen tussen CDA en CU." Wel zweven, maar niet zwenken dus in een klimaat met een sterke cultuurscheiding tussen kosmopolieten en nationalisten.
Dick Pels schrijft in zijn betoog over populisme en noodzakelijke vernieuwing van de democratie: " Niet de volksmacht maar de scheiding der machten vormt het hart van de democratie. Zolang de volkspartijen nog een residu van deze klassieke soevereiniteitsgedachte omarmen, zijn zij zelf kwetsbaar voor de populistische verleiding". Bovendien wijst Pels er fijntjes op dat het inspelen door populisten op de behoefte aan geprofileerd leiderschap nu juíst de door hen in het openbaar zo bekritiseerde elitevorming in de hand werkt.
Bas Denters en anderen brengen in kaart hoe representatief de volksvertegenwoordiger zelf is aan de hand van de modellen afspiegeling, rolmodel en partijendemocratie.
Marieke Bolle laat zich in haar column ontvallen dat ze als wethouder veel macht heeft moeten inleveren in vergelijking met haar fractievoorzitterschap van daarvoor.
Prof. Joop van den Berg stelt in een verbindend essay het volgende: "Wie zijn politieke overtuigingen en idealen hoog wil houden - daar is ook in de gemeenteraad alle reden toe - doet er waarschijnlijk het beste aan die niet te gebruiken om allerlei concrete belangen daaronder te verschuilen, maar deze eenvoudig naast zijn idealen te plaatsen. Pas dan is er kans dat de omgeving, maar vooral de burgerij, begrijpt wat in de politiek wel en niet heilig is."
Anderen die een bijdrage hebben geleverd aan het Jaarboek zijn: Ahmed Aboutaleb, Gerard Schouw/Pauline van Viegen, Herman Tjeenk Willink, Marianne van Omme en Jean Fransman.
Tot slot: Elk beetje uitgave heeft vandaag de dag een zelftest. Voor wie voor zichzelf een snel beeld wil hebben van waar hij staat in het spectrum van het dualisme zonder veel te hoeven lezen: doe de dualismezelftest!
De Vereniging stelt het Jaarboek op papier beschikbaar aan alle leden, aan raden/staten/Kamer, en aan al haar relaties. Via de site www.griffiers.nl is het vanaf 11 september 2009 gratis te downloaden en het is qua formaat ook geschikt om met een E-reader te lezen.
---
Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag