Ingezonden persbericht


--- P E R S B E R I C H T ---
Leerdamse Glasdagen
11, 12 en 13 september 2009

Op 11, 12 en 13 september vinden alweer voor de zesde keer de Leerdamse Glasdagen plaats. Dit jaar staat heel Leerdam in het teken van de ijdelheid en de vergankelijkheid, ofwel de Vanitas. In het watertje voor de Glasblazerij steken tientallen glazen botten verdwaasd hun kop uit het water en in het Glasmuseum hangen glazen bellen als zandlopers aan vleeshaken. Drie dagen lang laten zij zinloos hun zand stromen. Erasmus zei al De mens is een luchtbel. Geniet ervan zolang het duurt. Alles is vergankelijk!

Wee je gebeente! - installatie van Tara Woudenberg en Jan Kliment in het water voor de Glasblazerij

Tientallen glazen beenderen die stil oprijzen uit het water, alsof direct onder het troebele en toch spiegelende oppervlak, een vreselijke waarheid verscholen gaat. Onder de schone schijn tekent zich altijd het verval al af. Hoe ijdel kan ons streven zijn en hoe mooi de vergankelijkheid? Tussen de glazen botten staan kleurige, geblazen spiegels waarin wij onszelf kunnen zien, en dat wat aan ons vooraf ging. Water en glas, beiden vloeibaar. De één rimpelend in beweging door de wind en de ander gestold voor de eeuwigheid. Alhoewel eeuwigheid? Weinig is zo breekbaar als glas. Wee je gebeente! Op zondagmiddag 13 september worden de beenderen voor een luttel bedrag overgedragen aan geïnteresseerden die de zorg voor deze resten willen overnemen en ze een nieuw leven willen geven in hun eigen tuinvijver of waar dan ook.

Homo Bulla Est - installatie van Marinke van Zandwijk in het Nationaal Glasmuseum op de tijdelijke locatie

Erasmus, de grootste humanist van Nederland zei het al: De mens is een luchtbel - Homo Bulla Est. Grote glazen bellen hangen aan vleeshaken in de ruimte. Langzaam lopen ze leeg. Zinloos stroomt het zand er uit. Het verglijden van de tijd, de ijdelheid, de vergankelijkheid is zichtbaar en zelfs hoorbaar in het Glasmuseum. Gedenk de schoonheid en de vergankelijkheid van ons dagelijks bestaan. Wij allen zijn zandlopers, maar het is onduidelijk hoe gevuld ons glas nog is.

En verder tijdens de Glasdagen:

21e Glaskunstbeurs
Drie dagen Glaskunst! Alweer de 21e editie van deze grootste glaskunstbeurs van Nederland. Honderden kunstenaars, verzamelaars en beurshandelaren tonen en verkopen op deze beurs prachtige stukken. De grootste collectie oude en moderne glasobjecten ter wereld is te zien en te koop op deze internationale beurs.

Het Nationaal Glasmuseum presenteert nominaties Bernardine de Neeveprijs op de Glaskunstbeurs De twee genomineerden van 2009 voor de driejaarlijkse Bernardine de Neeve glasprijs zijn te zien in de stand van het Nationaal Glasmuseum Katrijn Schatteman (1983, België) en Tara Woudenberg (1978, Nederland) presenteren er hun nieuwste werk, gemaakt in respectievelijk de Glasblazerij Leerdam en het Glazen Huis in Lommel.

Leerdamse Legendes: de verhalen achter de topstukken De mooiste stukken uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum zijn te zien in het Oude Raadhuis, in een tentoonstelling die een tipje van de sluier oplicht voor het nieuwe museum: vitrines van Piet Hein Eek, rondleidingen via de iPod... U kunt de verbanden zien en horen tussen de Madonna van Uiterwaal en het naaktje van Bloch, de Unica's en Serica's van A.D. Copier en vele andere stukken. En de verhalen achter de topstukken horen, verteld door de glasblazer, de verzamelaar, de fabrieksdirecteur of de conservator.

Demonstraties Glasblazen in de Glasblazerij Leerdam Van alle ambachten is glasblazen zeker de spectaculairste. Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie zo te vormen dat er iets moois ontstaat. Voel de hitte, ruik het vuur: doorlopende demonstraties glasblazen in het thema Vanitas. Beleef mee hoe de mooiste stukken gemaakt worden.

Kadekorting
De Glasblazerij Leerdam maakt ruimte voor de najaarscollectie. Daarom geven wij tijdens de Glaskunstbeurs van 11 t/m 13 september in onze kraam aan de kade hoge kortingen! In de glasblazerij zelf kunt u de glasblazers zelf aan het werk zien voor onze nieuwe collectie.

Royal Leerdam Crystal
Meesterwerken uit heden en verleden zijn te zien in Dutch Classics in the Factory. Werk van vormgevers zoals Copier, Berlage en Lanooy die jaren met de meesterblazers en slijpers van Leerdam hebben gewerkt, zijn te zien. Maar ook het werk van hedendaagse vormgevers en kunstenaars zoals Piet Boon, Scholten en Baijings, Ans Markus en Marlies Dekkers is te zien. Glaskunstenaar Bernard Heesen heeft met de blazers van de fabriek unieke kristallen schenkkannen gemaakt in de sfeer van de gouden eeuw. Al dit werk geeft een goed beeld van de rijke historie van deze unieke fabriek.

Kleinoden in Galerie de Smederij
Hakim Turdiev (Oezbekistan, 1958) schildert met grote precisie doeppy's, geweven ronde mutsjes die horen bij het nationaal kostuum. In deze doeppy's worden kostbare kleinoden uit zijn jeugd gekoesterd. Het geheel trekt de kijker binnen in zijn persoonlijke en intieme wereld rond schoonheid en vergetelheid. Cilja borduurt op dit thema voort en ontwierp doeppy's van glas met daarin subtiel met glasstaafjes getekende poppetjes die verwijzen naar haar kindertijd. Verder zijn Cilja's vergankelijke sieraden te bewonderen en geeft Carolien Schot op zaterdag en zondagmiddag demonstraties holle glaskralen maken op het dakterras.

Hofje van Aerden
In dit prachtige vrouwenhofje geven de rondleiders informatie over het hofje dat nog steeds bewoond is, de tuin en de schilderijen, waaronder echte Vanitas-schilderijen. In één van de huisjes is glas te zien uit de Biedermeierperiode, Art Deco en Art Nouveau. Ter beschikking gesteld door Galerie Verboog, gevestigd Achter de Kerk 17.

Mooiglas & Zo
Deze glasdagen staat de winkel in het teken van de 75e verjaardag van de bekende Leerdamse meesterglasblazer Arie van Loopik.