Universiteit van Amsterdam


Koninklijke onderscheiding voor Piet de Rooij

Gepubliceerd op 11 september 2009
Foto: Eduard Lampe

Prof. dr. Piet de Rooij nam op vrijdag 11 september afscheid als hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de UvA. Na zijn afscheidscollege werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Job Cohen.

De Rooij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn grote wetenschappelijke kwaliteiten, maar ook vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten. Hij heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in het openbaar debat over de inrichting van het onderwijs, in het bijzonder van het middelbaar onderwijs. De Rooij was vice-voorzitter van de Commissie De Wit en voorzitter van de Commissie Historische en Maatschappelijke Vorming (beter bekend als Commissie De Rooij) die zich boog over de inrichting van het geschiedenisonderwijs. Een aanbeveling van deze commissie die later werd doorgevoerd, was om via een indeling in tien chronologische tijdvakken het accent in het onderwijs meer te leggen op historisch besef en oriëntatiekennis.

De Rooij ontvangt de onderscheiding ook voor zijn rol bij het populariseren van de geschiedenis. Zo maakte hij samen met Ireen van Ditshuizen een documentaire over Wim Kok en was hij nauw betrokken bij de televisieserie Verleden van Nederland, die werd gepresenteerd door Charles Groenhuijsen. De vele recensies van De Rooij leidden tot een norm voor wat een goed geschiedenisboek is.

De Rooij was een van de stuwende krachten achter de Nederlandse Canon en vervolgens voorzitter van de Canoncommissie die een lijst van vijftig historische gebeurtenissen in de Amsterdamse geschiedenis benoemde. In 2008 ontving hij de Zilveren Medaille van Amsterdam voor zijn grote bijdrage aan de geschiedenis en bekendheid van de hoofdstad.

De Rooij ontving tijdens het afscheidssymposium, dat vooraf ging aan zijn afscheidscollege, het eerste exemplaar van het boek Het eenzame gelijk. Hervormers tussen droom en daad, 1850-1950. Hierin staan wetenschappelijke artikelen van vijfentwintig historici geïnspireerd door het werk van De Rooij.
Bron: UvA Persvoorlichting