Universiteit Twente

UT pakt opvoedingsproblemen aan

Onderzoekers van de Universiteit Twente en het AMC-de Bascule testen een uit Amerika afkomstige therapie (PCIT) voor de behandeling van opvoedings- en gedragsproblemen bij gezinnen met kinderen onder de acht jaar. In Nederland bestaan er voor deze categorie nog nauwelijks effectieve behandelingen. Dit terwijl gedrags- en opvoedproblemen bij jonge kinderen vaak een voorspeller zijn van antisociaal gedrag op latere leeftijd.

De behandelmethode Parent-Child Interaction Therapy (PCIT) is door prof. dr. Marianne Junger, Hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente in Nederland geïntroduceerd. Deze methode richt zich op jonge kinderen met gedragsproblemen in de leeftijd van twee tot en met zeven jaar én op hun ouders. Uit onderzoek naar PCIT in de VS blijkt dat door de therapie de gedragsproblemen bij het kind afnemen en de opvoedingsvaardigheden van de ouders toenemen. Uit een recente studie blijkt dat PCIT ook effectief is om kindermishandeling in gezinnen terug te dringen. Het onderzoek bij de Bascule kan de kennis en het behandelingsaanbod voor gezinnen met kinderen met gedragsproblemen vergroten.

PCIT naast de reguliere Oplossingsgerichte Creatieve Gezinstherapie

In het onderzoeksproject vergelijken de onderzoekers de effecten van PCIT met een andere therapie, de reguliere Oplossingsgerichte Creatieve Gezinstherapie, die ook wel `treatment as usual' (TAU)-conditie genoemd wordt. Ze gaan daarnaast ook na of de werkzaamheid van de behandeling verschilt per kind of gezin, afhankelijk van de problematiek. In de toekomst kan dan bij de Bascule beter gekozen worden voor een behandeling op maat. Het belangrijkste verschil tussen de therapieën is dat er bij PCIT directe coaching plaatsvindt. Dit houdt in dat de therapeut specifieke terugkoppeling aan de ouder geeft door middel van een microfoontje in het oor van de ouder. De therapie is ook gericht op de ouder én het kind. Daarentegen is de Oplossingsgerichte Creatieve Gezinstherapie oplossingsgericht en wordt de ouder aangesproken op wat hij of zij wel goed doet, de coaching vindt hierdoor indirect plaats.

Opzet onderzoek

PCIT is sinds 2007 succesvol geïmplementeerd binnen het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie AMC-de Bascule. Momenteel vindt er een pilotstudy plaats naar effecten van PCIT bij de eerste 40 behandelde gezinnen. Binnenkort zijn hier de eerste resultaten van bekend.

Meer informatie

Het onderzoek wordt verricht vanuit het AMC-de Bascule door de Twentse promovenda Mariëlle Abrahamse. Er wordt samengewerkt met de Universiteit van Florida. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariëlle Abrahamse, 020 8901180, Mariëlle Abrahamse of Martine van Hillegersberg, 053-4892410, communicatieafdeling Universiteit Twente.