Platform Biologica


Raad van State: gentechlocaties moeten openbaar

Op 9 september zijn drie vergunningen voor veldproeven met gentechmaïs van Pioneer vernietigd. Greenpeace werd hierover, na jaren procederen, door de Raad van State in het gelijk gesteld.

Niet duurzaam
De maïs van Pioneer is bestendig gemaakt tegen een onkruidbestrijdingsmiddel. Ook maakt de maïs gedurende zijn hele groei een insecticide aan. "Deze maïs zorgt voor meer bestrijdingsmiddelengebruik, terwijl we op een aantal plekken in ons land al grote problemen hebben met pesticiden in grond- en drinkwater", stelt Greenpeace. Wetenschappers wijzen op gevaren voor biodiversiteit.

Overheid moet overstag
Het Europees Hof oordeelde onlangs al dat regeringen de plicht hebben om de locaties van proefvelden bekend te maken. De Nederlandse overheid trok zich hier tot op heden niets van aan. De Raad van State oordeelde daarom dat de vergunningen ingetrokken moeten worden. De Nederlandse overheid stelt zich in Europa pro-gentech op. Nederland is de grootste zaadexporteur ter wereld - overigens zonder gentechnologie.

Gentechvrije zone
Biologica zet zich in voor het behoud van een biologische, gentechvrije voedselketen. Zonder gentechvrije gebieden is dit moeilijk te waarborgen, omdat stuifmeel van gentechgewassen zich kilometers ver kan verspreiden. Regio's en bedrijven die zich willen uitroepen tot gentechvrije zone, kunnen bij Biologica een speciaal hiervoor ontwikkeld bord bestellen. Herman van Bekkem, campagneleider gentech en landbouw bij Greenpeace: "Gemeenten en provincies hoeven zich niet te laten opzadelen met veldproeven. Ze kunnen het heft in eigen hand nemen en hun grondgebied uitroepen tot gentechvrije zone."

»