CDA

Blanksma: Gezinnen in schulden direct helpen

Als mensen bij hun gemeenten aankloppen voor schuldhulpverlening, moet er direct een intakegesprek volgen. Afhankelijk van de urgentie moet dan binnen 4 weken een hulptraject gestart worden. Daarbij hebben gezinnen met kinderen volgens het CDA voorrang, net als mensen die door hun schulden bijvoorbeeld uit huis gezet dreigen te worden. Dat heeft CDA-kamerlid Elly Blanksma deze week tijdens een debat over schuldhulpverlening gezegd.

Volgens Blanksma moeten gemeenten met al het budget dat zij hiervoor hebben, sneller kunnen handelen, en ook beter duidelijk maken dat het geld op een goede manier wordt besteed.

Blanksma wil verder dat schuldeisers door gemeenten âin de wachtâ gezet kunnen worden, wanneer iemand aanklopt voor schuldhulpverlening. âHet gebeurt nogal eens dat schuldeisers proberen om voorrang te krijgen bij het aflossen van schulden. Maar de ene schuldeiser heeft niet meer rechten dan de andere. Het is heel belangrijk om aan het begin van zoân traject rust te creëren, dat maakt de kans dat de hulpverlening succesvol wordt veel groter.â Tot nu toe kan aan schuldeisers alleen verzocht worden om nog even geduld te bewaren, maar volgens Blanksma moet dit dus afdwingbaar worden.
---