Gemeente Soest

.

Soest pakt jeugdwerkloosheid aan

11 september

De gemeente Soest gaat de toenemende jeugdwerkeloosheid bestrijden. Jongeren ondervinden stevige gevolgen van de economische recessie. Om hen aan het werk te krijgen en te houden, hebben gemeenten, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen uit de regio Utrecht-Oost een actieplan opgesteld.

Als een van de deelnemende gemeenten heeft Soest verschillende maatregelen ingezet. Het regionale actieplan is een vertaling van het landelijke Actieplan Jeugdwerkloosheid, waarvoor op 29 juni 2009 door staatssecretaris Klijnsma de aftrap is gegeven.

In de gemeente Soest zijn er op dit moment 68 jongeren jonger dan 27 jaar met een bijstandsuitkering. Daarnaast staan bij het UWV Werkbedrijf 130 jongeren ingeschreven, die een andersoortige uitkering ontvangen. De verwachting in de regio is dat dit aantal verder gaat stijgen nu de vakantieperiode is afgelopen.

Speerpunt gemeente Soest

Speerpunt voor de gemeente Soest is de groep kwetsbare jongeren. Dit zijn jongeren met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt. De afdeling Uitstroom en Activeringsbeleid (UAC) van de gemeente gaat onder andere meer leerwerkbanen werven. Ook wordt extra geïnvesteerd in het uitbreiden van reïntegratie-activiteiten speciaal gericht op jongeren en zijn er plannen om een specifiek project op te starten voor jongeren met een detentieverleden.

Actieplan regio Utrecht-Oost

Net als in de rest van Nederland neemt in de regio Utrecht-Oost, waar Soest onder valt, de problematiek van de jeugdwerkloosheid toe. Met een regionaal actieplan gaan de verschillende organisaties de strijd aan tegen de jeugdwerkloosheid.

De ROC's en de gemeenten gaan extra inzetten op inzicht in de doelgroep, zodat instanties beter weten waar de jongeren mee bezig zijn. Er komt extra aandacht om jongeren langer op school te houden zodat zij in de toekomst een grotere kans hebben op het vinden van een baan. Daarnaast worden acties ingezet om jongeren en werkgevers dichter bij elkaar te brengen.